Wat is de wet van het karma?

Wat is de wet van het karma? De tendens om weer goed te maken in een van de volgende incarnaties, wat niet goed was in een van de voorgaande incarnaties. Er moet daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen een innerlijk werkend karma en een meer uiterlijk werkend karma. Tot het innerlijk werkende behoort de vorming van het karakter, van eigenschappen en gewoonten. Het meer uiterlijk naar voren komende zijn de levensomstandigheden, waarin men geplaatst is, familie, volk enzovoort. Hoe karma in het fysieke leven werkt, willen we preciezer beschouwen.

Wat bijvoorbeeld in een leven als drift, begeerte en gedachte optreedt, dat treedt in het volgende leven, of in één van de volgende levens, als gewoonte op. En uit goede gewoonten zal een mooi en goedgebouwd (Duits: gutgefügter), gezond fysiek lichaam in het volgende leven ontstaan; een slechte gewoonte komt als een ziekte of een aanleg voor ziekte in een ander leven tevoorschijn. Zo zijn de oorzaken voor ziekten in de neigingen en gewoonten van voorgaande levens te zoeken.

Het lot van de mens is echter het resultaat van zijn daden in het verleden. Wie veel liefde geeft in een leven, zal in een ander leven de eigenschap hebben lange tijd jong, ook uiterlijk, te blijven. Wie veel haatgevoelens in een leven koestert, die wordt in een ander vroeg oud. Mensen die zich aan het bezadigde, normale leven overgeven dat de spiritualiteit tegenwerkt, die verzuimen iets voor hun latere leven, wat hen zwaar zal vallen om in te halen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 109 – THEOSOPHIE UND OKKULTISMUS DES ROSENKREUZERS – Boedapest, 12 juni 1909 (bladzijde 263-264)

Eerder geplaatst op 6 november 2016 (1 reactie)

5 gedachtes over “Wat is de wet van het karma?

 1. Bernard

  Je moet natuurlijk wel oppassen dat je iemand die een (aanleg voor) ziekte heeft niet verwijt dat het haar / zijn eigen schuld is vanwege slechte gewoontes in een vorig leven, enz. Ik weet niet of het zo oorzaak-en-gevolg achtig is.

  1. Haike

   Daar kan ik me helemaal in vinden, het ligt genuanceerder daar een ieder van ons een specifieke, unieke ontwikkelingsweg gaat.
   Hooguit zou je jezelf iets kunnen verwijten, over een vorige incarnatie, nooit door een ander. Daar komt bij dat nieuw karma altijd ontstaat als ik het goed heb begrepen in het onbedoelde neveneffect van een/de situatie.

 2. Wat wordt gesteld in steinercitaten is contextgevoelig. Daarom is het goed dat er op gewezen wordt waaruit de citaten zijn gelicht en de voordrachten en voordrachtenreeksen in kwestie volledig kunnen worden nagelezen.

 3. het Karma geeft mij niet veel om over na te denken…Ik geloof eerder in het DNA en erfenissen van voorouders dat ons leven bepaalt…wel is het leuk om over Karma te lezen en zou er graag willen in geloven, maar spijtig niet ***

  1. Haike

   Ik denk dat wat jij aanstipt net zo goed een realiteit is en een werking heeft als karma. Karma is misschien minder fysiek zichtbaar dan waar jij op wijst, of juist andersom bekeken: Misschien is / zijn DNA van voorouders wel de fysieke uitdrukking van karma. Zowel in de Bijbel en Koran vind je terug dat wat nu gebeurt, 7 tot 4 generatie’s daarna door kan werken.
   En in dit leven heeft er eentje mij figuurlijk gezien, me ooit eens een mes in mijn rug gestoken. Toen ik hem een paar jaar geleden tegenkwam, keek hij mij zeer ongelukkig aan. Er was geen tijd om er over in gesprek te komen, en ik verwacht niet dat ik diegene nog een keer tegenkom voor ik over een jaar of wat echt naar huis ga.
   Die sh*t schuift dan wel op naar de volgende incarnatie om daar uitgewerkt te worden. Iets waar ik helemaal niet op zit te wachten, maar das een ander verhaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s