Ziektes die op latere leeftijd optreden zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten in de allervroegste kinderleeftijd

Ziektes die op latere leeftijd optreden, zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten die in de allervroegste kinderleeftijd zijn gemaakt. Daarom moet het opvoeden dat echt op menskundig inzicht is gebaseerd, naar de gehele mens kijken, van de geboorte tot aan de dood. Het wezenlijke van antroposofische kennis is dat je naar de hele mens kijkt. Dan kom je er ook achter dat er een veel nauwere samenhang bestaat tussen het kind en zijn omgeving. De ziel van het kind treedt nog naar buiten in de omgeving, beleeft de omgeving innig mee, en wel in een veel sterkere verbinding dan op latere leeftijd.

Bron:Rudolf Steiner – GA 310 – Der  pädagogische  Wert der  Menschenerkenntnis  und  der Kulturwert  der  Pädagogik – Arnhem, 19 juli 1924 (bladzijde 50)

Overgenomen van de website van Pieter Witvliet VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

10 gedachtes over “Ziektes die op latere leeftijd optreden zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten in de allervroegste kinderleeftijd

   1. Aha, psalm 90 (Een gebed van Mozes; Herziene Statenvertaling). Mooi. Die zal ik, op 61-jarige leeftijd, eens goed in me opnemen en laten bezinken. Geesteswetenschappelijk bezien hebben slijtage en ziekte natuurlijk ook te maken met algemene en specifieke incarnatie- en excarnatie processen, welke zich divers voordoen bij verschillende levensfasen van een mens.

   2. Oh, ik zie nu dat het in psalm 90 heel anders staat. Zo ik het schreef, heb ik het gehoord op televisie door Gerard Reve.

   3. Ik ben geen Reve kenner en ben ook niet opgegroeid met de bijbel, maar ik zou me kunnen voorstellen dat Reve zich op dat vlak met zijn somtijds melancholiek of sardonisch getint gevoel voor pathos dichterlijke vrijheid toestond. Wat zijn die psalmen trouwens prachtig. Misschien weet ik niet wat ik heb gemist in mijn jeugdjaren. Geesteswetenschappelijk bezien doet dit me ook weer denken aan:

    Steiners voordracht De kracht van het gebed (Berlijn, 17 februari 1910);

    Steiners notie dat Mozes tot nog niet zo lang geleden na ’s mens overlijden optrad als scherprechter bij het opmaken van een balans van goede en kwade daden begaan in het vervlogen aardeleven, daarin tegenwoordig afgelost door Christus als Heer van het Karma

    Veranderende kwaliteiten van het moderne geweten – het menselijk geweten is in ontwikkeling -, verwoord in de leerzame voordrachtenreeks Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins (GA 116; 1909/10).

 1. Haike

  Zou kunnen dat het zo werkt maar niet per definitie. Ik ben weliswaar maar door een ouder opgevoed en ik vind dat ze dat uitstekend gedaan heeft. Denk dan ook niet dat het Trombose geintje bij mij van 2 jaar terug iets te maken heeft met opvoedingsfouten in mijn jeugd. Zoltan Schermann zei daar ook iets heel anders.

  Nou is mijn individuele biografie natuurlijk niet een ultieme / doorslaggevende leidraad dat het allemaal anders werkt als verwoord in dit citaat. Maar mijn biografie toont aan dat het wel genuanceerd bekeken moet worden, en ik vermoed dat er vele varianten zijn.

 2. Steiner spreekt hier meer in algemene vorm over wat hij in andere pedagogische voordrachten concreter benoemt. M.n. de ‘driftige vader’ is dan degene die door zijn regelmatige driftaanvallen invloed uitoefent op o.a. de bloedsomloop van het kind. Dat er invloed kan uitgaan van bijv. drift, gepaard gaand met een grote mond, schreeuwen, misschien slaagdreiging op het wezen van het kind, kun je zien aan het feit dat een kind het dan in die gevallen makkelijk ‘in zijn broek doet’. D.w.z. toch zeggen dat via het astraallijf het etherlijf zo beïnvloed wordt, dat e.e.a. in disorde raakt. Ook huilen, wit wegtrekken e.d. wijzen daarop. Dat is nog geen bewijs dat het tot de genoemde ziekten leidt. maar het geeft op z’n minst toch te denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s