Seelische Arbeit

Ik geloof graag dat tegenwoordig de mensen, die wel eens wellicht uit een of ander onbepaald gevoel de drang hebben iets van de geestelijke wereld te ervaren, er meer van zouden houden als men hen het vermogen om de geestelijke wereld waar te nemen, zou kunnen bijbrengen doordat men hen mystiek de handen oplegt of iets dergelijks. Dat geloven immers sommige mensen. Maar zo is het niet. Wat ons toegang geeft tot de geestelijke wereld, is innerlijke arbeid van de ziel. Deze innerlijke zielenarbeid leidt werkelijk naar wat ik aangegeven heb.

Bron: Rudolf Steiner – GA 72 – Freiheit Unsterblichkeit Soziales Leben – Bazel, 18 oktober 1917 (bladzijde 29)

Eerder geplaatst op 2 november 2016  (3 reacties)

5 gedachtes over “Seelische Arbeit

 1. Haike

  Maar soms heb je mazzel, krijg je een cadeautje. Vorige week maandag iets later dan nu is mijn moeder op 96 jarige leeftijd door de poort van de dood heen gegaan. Niemand was erbij. Op haar verzoek had het verzorgend personeel haar in bed laten liggen. Toen ze een half uur later weer kwamen kijken vertelde ze aan het personeel dat ze daarnet haar moeder had gesproken…. Ik sprong een gat in de lucht van dankbaarheid; even iets te mogen horen van die andere kant wat me heel dankbaar stemde, en weten dat mijn moeder goed zou over gaan.

  Ik vond het een groot voorrecht en een grote eer om haar zoon te mogen zijn geweest, of misschien ben ik dat nog steeds wel.

  1. Haike

   Liesbeth, Ridzerd,

   Dank jullie wel voor je medeleven.

   Maar deze gebeurtenis is in het kader van dit citaat een mooi voorbeeld dat het wél degelijk mogelijk is om toch via de fysieke weg kennis te nemen van de Geestelijke wereld. Het ging me hier er niet om om jullie te laten weten dat mijn moeder overleden is.

   En voor Liesbeth: Het enige verlies is dat er hier een fysiek lichaam verloren gaat, een lichaam wat op 96 jarige leeftijd ook wel op en versleten was.

   Ik ben ongelooflijk blij dat ze bevrijd is van dat lichaam en vrij naar huis kan reizen.

   Zoals een heel belangrijk karakter al in het eerste deel van de Harry Potter reeks zegt: Voor de goed georganiseerde Geest, is de dood niks anders dan een nieuw avontuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s