Voor de kenner van de psychologie is het duidelijk hoe weinig in het leven is gedaan door enkel het prediken van moraal. Moraal moet als een kracht in de menselijke natuur instromen. Als we ons al het preken over mooie beginselen besparen en alleen de leer van karma als levende kracht in de menselijke ziel zouden kunnen brengen, als het ware als brandstof voor de ziel, dan kan het weliswaar misschien zijn dat deze leer vooreerst uit egoïsme wordt opgenomen, maar er worden daardoor de krachten van de ziel aangewakkerd, zodat dan als gevolg vanuit het egoïsme de onegoïstische handelingen zich kunnen ontwikkelen, die uit het medegevoel voortkomen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung/ Geisteswissenschaft und Menschenzukunft – Praag, 25 maart 1911 (bladzijde 94)
Eerder geplaatst op 20 oktober 2016 (2 reacties)
Dit steinercitaat doet aan als een klassieker, Ridzerd. (Niet als een windbuil enkel moraal prediken enzovoort.) Zijdelings doet het denken aan de levensloop en levenshouding van Friedrich Nietzsche, de filosoof met een tragisch levenslot die zo graag zelfbepalend het lot liefhad; verzoenlijkheid en onverzoenlijkheid die op vierkante centimeters de degens kruisen. Jos de Mul schreef er een goed artikel over: Heb het lot lief! Nietzsche predikt in ‘Morgenrood’ een radicaal nieuwe moraal (Jos de Mul, 12 januari 2012).
John, ja citaten zoals deze zijn er aardig wat op mijn citatensite. Steiner haalt ook vaak de uitspraak van Schopenhauer aan: Moraal preken is gemakkelijk, moraal vestigen is moeilijk.
Ja die uitsmijter van Schopenhauer werd regelmatig door Steiner geserveerd, Ridzerd.
Ja, hoewel Steiner verder niet zo’n hoge pet op had van Schopenahauer. Er werd hem in gezelschap eens gevraagd wat hij van Schopenhauer vond. Het anwoord was: ‘Een geborneerd genie.’
Ja dat klopt, Ridzerd. Toch vond hij hem een belangrijke filosoof. Niet in de laatste plaats als tegenvoeter van de filosoof Hegel.