Angst voor bacillen (2 – slot)

Het gaat erom, en dat is het essentiële wat vandaag moet worden benadrukt, dat bacillen alleen gevaarlijk kunnen zijn als ze worden gekoesterd (Duits: wenn sie gepflegt werden). Men moet de bacillen niet voeden. Natuurlijk zullen de materialisten ons ook gelijk geven als we stellen dat bacillen niet gekweekt moeten worden.

Maar als we verder gaan en erover praten, vanuit het standpunt van de juiste geesteswetenschap, waardoor het best voor ze wordt gezorgd, dan zullen ze niet meer meegaan, de materialisten. Bacteriën worden het meest intensief verzorgd wanneer de mens in zijn slaaptoestand niets anders meeneemt dan een materialistische gezindheid.

Er is geen beter middel voor deze zorg dan de slaap in te gaan met alleen materialistische ideeën en van daaruit, vanuit de geestelijke wereld, vanuit zijn Ik en astraallichaam terug te werken op de organen van het fysieke lichaam, welke niet deel zijn van het bloed en zenuwsysteem. Er is geen betere manier om bacillen te voeden dan alleen met een materialistische gezindheid te slapen.

Dat wil zeggen, er is minstens nog één middel dat net zo goed is. Dat is leven in een haard van epidemische of endemische ziekten en niets anders op te nemen dan de ziektebeelden om zich heen, terwijl men uitsluitend vervuld is  met het gevoel van angst voor deze ziekte. Dat werkt zeker net zo goed.

Als men niets anders kan voortbrengen voor zichzelf dan angst voor de ziekten, die zich in de omgeving voordoen in een epidemische ziektehaard en met de angstgedachten de slaap ingaat in de nacht, dan verwekken ze in ziel de onbewuste nabeelden, de imaginaties die doortrokken zijn van angst

En dat is een goede manier om bacillen te voeden en te kweken. Kan men  deze angst alleen maar een beetje temperen door middel van actieve liefde, waarbij men tijdens het verzorgen van de zieken enigszins vergeten kan dat men ook kan worden besmet, dan vermindert men werkelijk ook de voedende krachten voor de bacillen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie  erwirbt  man  sich  Verständnis für  die  geistige  Welt? – Bazel, 5 mei 1914 (bladzijde 46-47)

Eerder geplaatst op 17 november 2019  (2 reacties)

Advertentie

29 gedachtes over “Angst voor bacillen (2 – slot)

  1. Haike

    Nou..

    Lijkt me wel een passend citaat in deze Corona tijd..

    En het komt ook wel overeen met het citaat wat Henri (ergens in April meen ik) van Steiner aanhaalde; dat angst een grote voedingsbodem is voor dit soort organismen…

      1. Haike

        Dat was niet het citaat wat ik bedoelde, dat was het citaat waar Steiner het heeft over het Astraallichaam wat heel slim is, en het water naar de diverse plaatsen in het fysieke lichaam stuurt. En dat dat Astrale lichaam dom kan worden door teveel of juist te weinig beweging hebben van die persoon. Vervolgens kan het water waarin vervuiling zit naar de verkeerde plek worden gestuurd, en de persoon griepachtige verschijnselen vertoont, gepaard gaande met een lichte knoflook uien? geur. En een ander die bij die persoon in de buurt is, dat overigens helemaal niet hoeft te ruiken, schrikt; er komt angst op en juist via de angst is het mogelijk dat het virus overslaat op de bezoeker.
        Kortom er kan geen sprake zijn dat als een ander jou bombardeert met zijn bacillen dat je puur via de fysieke overdracht besmet kan raken, maar dat juist de immateriële weg daar de voorwaarde voor is.

        P.S. Nu snap ik waarom mijn moeder toen ik klein was en zwaar verkouden was ’s nachts een doorgesneden Ui op mijn nachtkastje legde, om het juiste evenwicht te creëren.

      2. henri

        Haike,
        Ik ken ook mensen die dat doen met die ui al of niet doorgesneden en ze hebben nooit geen verkoudheden meer zeggen zij .
        Het stukje over het griepvuil en die uien en knoflooklucht en de werking van het astale lichaam staat vermeld in voordr 27 dec 1922 .( staat ook in het oude kleine boekje ,gezondheid en ziekte ,1977 Zeist )

  2. Kocht vandaag het boekje Morgen komt geen dag te laat – Hoe de pandemie Europa verandert (Uitgeverij Atlas, juli 2020), geschreven door de Bulgaar van Jotov Krastev, politicoloog. Zal het met belangstelling lezen. Ben benieuwd hoe vaccin van Russische makelij zal uitpakken: Alles wat je moet weten over het Russische coronavaccin (New Scientist, 18 augustus 2020). Marco Visser schreef trouwens een interessant artikel over corona problematiek: Een pandemie is voedsel voor complottheorieën: die bloeien als nooit tevoren (Trouw, 22 augustus 2020).

      1. Het lijviger boek van Spinney over de Spaanse Griep is buitengewoon interessant. Heb die ook aangeschaft en lees het met veel belangstelling.

  3. Waar haal je toch de energie vandaan, John, om zo veel te lezen en bestuderen? Zeer bewonderenswaardig. Zelf heb ik niet veel zin meer aan lezen. Overdag lees ik nog een beetje Steiner en ’s avonds voor het slapen wat lichtere kost in e-boeken van de bibliotheek. Momenteel lees ik het boek ‘De verstotene’ van die schrijfster die kort geleden zelf haar leven heeft beëindigd, Naima el Bezaz. Dat boek boeide mij wel. Heel veel boeken stop ik na een paar bladzijden.

      1. Er zijn drie boeken van haar als e-boek in de bibliotheek. Een daarvan heet ‘In dienst van de duivel’. vermoedelijk is dit boek dezelfde als die jij noemt, alleen met een iets veranderde titel.

    1. O, toch een ander boek dus. Het komt soms voor dat een en hetzelfde boek verschijnt met verschillende titels. Bijv. van Dostojevski ‘Misdaad en straf’, ook verschenen als ‘Schuld en boete’.

      1. Ja inderdaad, maar niet in dit geval. Waarschijnlijk vormde voor El Bezaz duivelachtigheid een betekenisvol levensthema, welke ze in de loop van haar leven als schrijfster vanuit verschillende invalshoeken benaderde en behandelde.

  4. Nee, John, van Pfeijffer heb ik nooit wat gelezen. Ik heb hem gisteren wel gezien in Zomergasten, maar ben na 5 minuut afgehaakt. Een tijdje geleden was er een programma waarin interviewer Frank Evenblij bij hem op bezoek kwam in Italië. Dat vond ik wel leuk en interessant.

      1. Inderdaad veel haar. Maar het staat hem niet. Dan kun je maar beter kaal zijn. Herman Brusselmans heeft ook lang haar, maar hem staat het beter, vind ik.

      2. Met haar kan je veel doen. Als lang haar je niet staat, bijvoorbeeld omdat het te sluik is, kun je met korter geknipt en meer verzorgd haar goed voor de dag komen. Aan een kaal hoofd zit je vast. Zoals dat bij mij het geval is. Maar ja, dan liever goed kaal geknipt en geschoren door de kapper, dan van die losse plukjes op je hoofd.

  5. Ja, ik word ook al aardig kaal. Ik ken ook iemand die helemaal kaal is en daarom altijd een pet draagt. Dat is ook een mogelijkheid. Ikzelf heb wel een pet maar om een of andere reden denk ik zelf dat het mij belachelijk staat. Maar misschien is dat alleen maar inbeelding.

    1. Hangt van de pet, de vorm van je hoofd en je gelaatstrekken af, Ridzerd. Kwestie van uitproberen in de winkel en een beetje durven. Als ik een pet op zet is het vanwege een felle zon, anders verbrand mijn hoofdhuid. Voorbeelden van een paar maanden geleden ten tijde van de quarantaine maatregel: foto 1 (met zonnebril, hoofdtelefoon en onderkin; tegenwoordig heb ik gelukkig een betere hoofdtelefoon, zie mijn blog Stilte) en foto 2 (met een leesbril op). Ben wel een stuudje, maar tegelijk een bewegingsmens. En ik houd van frisse lucht, rust om me heen en de natuur. Op een bankje bij een park in de schaduw is het net zo goed heerlijk lezen en schrijven. Werd in mijn twennerjaren al kaal. Ach, er zijn belangrijkere zaken.

      1. Ja, je zult het dan ook wel vaak gebruiken. Ik gebruik alleen een draadloos oortelefoontje. En die gebruik ik alleen voor wat muziek als ik huishoudelijke klusjes doe. Buitenshuis gebruik ik geen oortelefoon en luister ik ook niet naar muziek.

  6. Ja, Ik heb sinds ongeveer een maand ook een abonnement op YouTube Music voor een tientje per maand. Dat is erg leuk. Het lijkt wel of ze bij YouTube weten wat voor muziek ik van houd. Want ze komen met aanbevelingen van allerlei muziek die ik nog nooit gehoord had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s