Idealen die leiden naar verval

Iemand die in de huidige tijd spreekt over het ideaal van rassen en naties en tribale banden, die spreekt over impulsen die leiden naar verval van de mensheid. En als hij met deze zogenaamde idealen gelooft dat hij idealen van vooruitgang voor de mensheid brengt, dan is dat een onwaarheid, omdat niets de mensheid meer in de neergang zal brengen dan wanneer de idealen van ras, volk en bloed zich voortplanten.

Door niets wordt de echte vooruitgang van de mensheid meer belemmerd dan wanneer de uit vroegere eeuwen stammende en door Luciferisch-Ahrimanische machten in stand gehouden propaganda zal heersen als idealen van de volkeren, terwijl het echte ideaal zou moeten worden wat in de puur geestelijke wereld, niet vanuit volk-, ras- of bloedsamenhangen, kan worden gevonden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die  spirituellen  Hintergründe der  äußeren  Welt / Der  Sturz  der  Geister  der  Finsternis – Dornach, 26 oktober 1917 (bladzijde 220)

Advertentie

4 gedachtes over “Idealen die leiden naar verval

 1. Haike

  Het lijkt me logisch dat Steiner van racisme werd beschuldigd. Als je een mensbeeld erop na houdt waarin geen plaats is voor het Geestelijke, niet erkent wordt dat overledenen nog steeds deel uitmaken van deze wereld en er zelfs invloed op hebben, en er alleen maar een materiële wereld, zienswijze overblijft. Dan val ik niet van mijn stoel als er dan geroepen gaat worden dat hier sprake is van een racistische uitspraak. Wat het natuurlijk niet is als je de Geestelijke wereld wel erkent.

 2. henri

  In de voor-christelijke tijden bestond het principe dat de volksgeest via de moeder naar het kind ging en via de vader meer de individuele en persoonlijke eigenschappen .Maar sinds de Christusimpuls werkzaam werd ontstond er een nieuwe zienswijze nl. dat de volksgeest zou worden opgevolgd door een veel hogere geest , die te maken heeft met de gehele mensheid en een geest die de mensheid zou vervullen met een innerlijke kracht die zich uitdrukt als : “ Ik behoor iet slechts tot een deel va de mensheid maar tot de gehele mensheid ; en dze kracht , die dus het alemeen menselijke over de hele mensheid uitstortte chreef men toe aan de Heilige Geest .
  Alzo werd de geest die zich mnifesteerde in de kracht die van de volksgeest naar de moeders uitging , verhoogd tot de “ Heilige GeeSt “

  Het verhaal van Jozef volgens Mattheus is getuige hiervan ,wanner hij verneemt dat de moeder van het kind doordrongen is van de kracht va de geest van de gehele mensheid .Pas nadat hij de mededeling uit de geestelijke wereld ontvangen had en die hem de kracht gaf om een zoon te krijgen bij deze vrouw …

  ( zie R Steiner , voordr 15 mei 1910, ‘ Pinksteren ‘ het feest van de vrije individualiteit “ , ook Het esoterische Christendon GA 118 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s