Eenzijdigheid is de grootste vijand van alle levensbeschouwingen

De waarheid van een gedachte op zijn gebied zegt nog niets over de algemene geldigheid van een gedachte. Een gedachte kan heel goed op zijn gebied juist zijn; maar daardoor wordt niets uitgemaakt over de algemene geldigheid van de gedachte. Bewijst men daarom het een of ander, en bewijst men het nog zo juist, toch kan het onmogelijk zijn om dit bewijs op een gebied toe te passen waarop het niet thuishoort. Het is daarom noodzakelijk dat degene die zich serieus met de wegen wil bezighouden, die naar een wereldbeschouwing leiden, er zich vóór alles mee bekend maakt dat eenzijdigheid de grootste vijand van alle levensbeschouwingen is en dat het bovenal nodig is om eenzijdigheid te vermijden. Eenzijdigheid moeten we vermijden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 151 – Der menschliche und der kosmische Gedanke – Berlijn, 21 Januari 1914 (bladzijde 34-35)

Eerder geplaatst op 13 oktober 2016

3 gedachtes over “Eenzijdigheid is de grootste vijand van alle levensbeschouwingen

  1. Bernard

    Deze uitspraak van Steiner geldt ook voor religies; in essentie komen de belangrijkste waarden van de verschillende religies overeen als je de persoonlijkheid van de stichter, de betreffende cultuurperiode waarin het is ontstaan en de plaats op aarde in aanmerking neemt. Steiner vergelijkt het ook met de verschillende wegen die er zijn om vanaf verschillende posities rondom een berg, de top van de berg te bereiken – ze zijn alle evenwaardig, gezien vanuit hun lokale positie, en komen allemaal op de top uit. En die top is de essentie van het Christuswezen.
    Na het mysterie van Golgotha is het Christuswezen werkzaam doorheen de hele aarde voor die mensen die ervoor open staan, of het als zodanig erkend wordt of niet. Door respect voor de verschillende religies zal ontvankelijkheid ontstaan voor de werkzaamheid van het Christuswezen in deze religies. Iedere ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s