Interesse en erotiek

Als men ziet dat de erotiek in een bijzonder schrikbarende mate op deze leeftijd (Steiner spreekt hierover de leeftijd van ongeveer 14 tot 18 jaar) naar voren komt, dan hebben de leraren daaraan schuld, doordat ze oersaai zijn en geen interesse wekken. En wanneer de kinderen geen interesse in de wereld hebben, ja, waaraan zullen ze dan denken? Aan niets anders dan wat in hun lichaam, in hun hart, hun buik, in hun longen werkt, als er op een vervelende wijze over wiskunde, geschiedenis enzovoort gesproken wordt. Door de afleiding naar interesse in de wereld is dit enkel en alleen te voorkomen, en daarop komt het ontzettend veel aan. In feite heeft bij het overheersen van de erotiek, bij dit te veel aandacht voor de erotiek van de kinderen in deze leeftijdsgroep, als ze nog op school zitten, dan altijd de school daaraan schuld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 302a – Erziehung und Unterricht aus Menschenerkenntnis – Stuttgart, 21 juni 1922 (bladzijde 85-86)

Eerder geplaatst op 28 september 2016  (2 reacties)

Een gedachte over “Interesse en erotiek

  1. Haike

    Zo!!

    Dat lijkt me dan geen makkelijke opgave voor de docent die voor de klas staat, aangezien het natuurlijk wel een leeftijd is waarin er hormonaal gezien ook het e.a. in het lichaam verandert bij die opgroeiende mens..
    Hoewel ik in mijn vrije schooltijd wel naar meiden keek en sommige meiden ook naar mij, was ik er niet exorbitant mee bezig… Ik reed in de zomervakantie op de fiets naar Colmar om het Isenheimer altaar te zien van Matthias Grünewald, omdat de leraar in de Kunstgeschiedenis periode vertelde dat in de middeleeuwen daar zieken voor werden gezet, en door het kijken ernaar genazen. Ik denk dat je daar de werking kan zien die in het citaat van gisteren beschreven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s