Liefde gaat boven mening

Liefde gaat boven mening. De meest verschillende meningen kunnen worden verdragen als mensen liefde voor elkaar hebben. Daarom is het logisch dat in het antroposofische wereldbeeld geen religie wordt aangevallen en op geen enkele religie bijzondere nadruk wordt gelegd, maar ze worden alle begrepen en er kan zich broederschap ontwikkelen ​​omdat de leden van de verschillende religies elkaar begrijpen.

Dit is een van de belangrijkste taken van de mensheid tegenwoordig en in de toekomst: dat mensen leren met elkaar te leven en elkaar te begrijpen. En zolang deze menselijke sociale gezindheid zich niet ontwikkelt, kan er geen sprake zijn van een occulte ontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor  dem  Tore  der  Theosophie – Stuttgart, 1 september 1906 (bladzijde 109-110)

9 gedachtes over “Liefde gaat boven mening

 1. In 1906 schreef Steiner dit. Aan het begin van een eeuw waarin oorlogen de boventonen zouden gaan voeren. Was het toen in 1906 al zo erg gesteld als nu met de mensheid of was dit een heldere blik op de toekomst? Ik vraag me dat altijd weer af en doe een poging me in te beelden hoe het was om toen geleefd te hebben. Ik vermoed dat de mensheid toen ook het spoor bijster was. Misschien al 2000 jaar.

  1. Ja, ik denk dat het toen ook al erg gesteld was met de mensheid, Liesbeth. De beide wereldoorlogen waren door Steiner ook wel voorzien.
   Maar internet, waar mensen elkaar in naam van de vrijheid van meningsuiting helemaal verrot schelden en beledigen, bestond toen nog niet. 🙂

  2. Haike

   Dag Liesbeth,

   Ik denk dat je het nog veel langer geleden terug kan zoeken gezien deze tekst die ik maar ff hier plak:

   Na de dood van Rudolf Steiner in 1925 heeft de Antroposofische Vereniging een zeer woelige periode doorgemaakt. Er bleek geen samenwerking mogelijk te zijn tussen de verschillende bestuursleden. Voor mensen van onze tijd lijkt dat onbegrijpelijk. We stellen ons de vraag hoe het mogelijk is dat antroposofen, en dan nog wel zo’n vooraanstaande, niet in staat zijn om hun persoonlijke kwesties bij te leggen. Waarom bleven ze allen vasthouden aan hun eigen inzichten, waarom was niemand bereid om, ter wille van de eenheid en de kracht van de Vereniging, ergens een toegeving te doen ?

   Op deze vragen gaf Sergej Prokofjef een antwoord in zijn voordracht op 29 december 2002. Hij hield deze voordracht niet toevallig op de dag toen er over de statutenkwestie beslist moest worden door de leden van de (of van een – lees over die kwestie in de volgende Brug) Antroposofische Vereniging.

   Toen men Rudolf Steiner op zijn ziekbed vroeg wat er na zijn dood met de Antroposofische Vereniging ging gebeuren, antwoordde hij: “Dann wird Karma walten.” (Dan zal het karma zich uitwerken) Dat hebben we dan ook gezien. De verschillende bestuursleden hadden in voorgaande incarnaties totaal verschillende wegen bewandeld, ze kwamen uit verschillende mysteriestromen.

   We weten dat ooit de Aarde samen met de Zon en de Maan één hemellichaam vormde. Toen de zon zich afscheidde, begon de Aarde-Maan te verharden, de menselijke zielen konden niet meer incarneren in de verhardende lichamen en waren genoodzaakt uit te wijken naar andere planeten. Toen later ook de Maan zich afgescheiden had, konden ze terugkeren. Voor hun verdere ontwikkeling zochten de zielen die mysteriestroming ( vooral tijdens het Atlantisch tijdvak) op die samenhing met de planeet waar ze verbleven hadden.

   Het blijkt dat dit laatste gegeven zeer fundamenteel is, zodanig dat zelfs Ita Wegman en Marie Steiner de tegenstelling tijdens hun laatste leven niet konden overbruggen.

   Bron: De Brug 39 Maart 2003
   Auteur: François De Wit

   Het is niet alleen de mensheid waarin het gebeurt, het gebeurt ook tussen mensen die zich verbinden met de Antroposofie, dichtbij, denk daarbij aan het uiteenspatten van het bestuur van de Antroposofische vereniging na het overlijden van Steiner.

   Toen Ita Wegman ter ore kwam dat ze geroyeerd was uit de vereniging gezet samen met Elizabeth Vreede, reageerde ze dat dat zou betekenen dat het nationaal socialisme aan een verdere opmars kon gaan werken.

   Het hele artikel is hier te vinden: http://www.vrijgeestesleven.be/diabasis/b39a.htm

   1. Dank je Haike. Ik heb ook ervaring met mensen die denken dat ze superieur antroposoof zijn. Daarom bemoei ik me niet met organisaties. Ik studeer liever op de leer en toets het aan mijn leven. Fanatisme zaait tweespalt. Steiner heeft dat nooit voor ogen gehad. Jezus ook niet. Zijn boodschap omgezet in verwrongen godsdiensten. Dat was niet de bedoeling. En steeds weer krijgen we kansen. Hoe mooi is dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s