Dwaling

Zoals de individuele mens een heel bepaalde ontwikkeling doormaakt, zoals hij als het ware heel andere krachten heeft als kind, in de kracht van zijn leven, en als grijsaard zo heeft de mensheid in de loop van haar ontwikkeling ook steeds weer andere krachten, en men slaapt om zo te zeggen ten aanzien van de wereldontwikkeling, als men niet onderkent, dat de mensheid wezenlijk anders is in de twintigste eeuw, dan ze was in de vijftiende eeuw, laat staan in de tijd van het Mysterie van Golgotha of nog eerder.

Het behoort tot de grootste gebreken en dwalingen juist van onze tijd, dat men dat wat ik zojuist gezegd heb niet wil onderkennen; dat men van mening is, dat je over de mens of over de mensheid in het algemeen geheel abstract kunt spreken, zonder te weten dat deze mensheid een ontwikkeling doormaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Zürich, 9 oktober 1918 (bladzijde 139)

Vertaling Martien Ockeloen: Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? (bladzijde 2)

Eerder geplaatst op 24 augustus 2014 (7 reacties)

2 gedachtes over “Dwaling

  1. Bernard

    100 jaar geleden was de digitale wereld ondenkbaar. Ruimtereizen, landingen op de maan, etc. – ondenkbaar. Het eerste vliegtuig was er nèt. En dat doet wat aan ons bewustzijn. Jongeren kunnen zich al nauwelijks een ander bewustzijn voorstellen. Steiner had een scherpe vooruitziende blik.

    1. Sommige mensen leven zekere aspecten van de toekomst voor. Zoals bijvoorbeeld indertijd Leonardo da Vinci. Een eenvoudig lied daarover is mooi muzikaal vertolkt door Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. Hier de versie van De Nijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s