Een bittere waarheid

De mensheid leeft nu in een vreselijke catastrofe. Als de mensheid er niet toe zal besluiten zich te voegen naar de hier bedoelde nieuwe spiritualiteit, dan zullen in steeds nieuwe perioden, misschien in heel korte tijd, deze catastrofen steeds weer terugkomen. Met de middelen die de mensheid al gekend heeft, voor deze ramp is uitgebroken, zal deze ramp en alle gevolgen nooit geheeld worden. […] 

En deze catastrofale tijd zal zo lang duren – hoewel ze ook tussendoor voor enige jaren overbrugd kan zijn, schijnbaar -, tot de mensheid ze op de enige juiste wijze interpreteren, uitleggen zal, namelijk dat het een teken is dat de mensen zich moeten wenden naar de geest, die het puur fysieke leven doordringen moet. Dat zal tegenwoordig nog voor velen een bittere waarheid zijn, omdat het een ongemakkelijke waarheid is, maar het is een waarheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Ulm, 30 april 1918 (bladzijde 84)

Eerder geplaatst op 25 september 2016 (2 reacties)

17 gedachtes over “Een bittere waarheid

 1. henri

  100 % zichtbaar in het huidige corna- beleid waarbij de wetenschappers als materialisten tekeer gaan , de virologen gedragen zich als pausen en zelfbenoemde kardinalen om de wet te dicteren .

 2. Bernard

  Ons referentiekader moet zich verbreden, zodat de geestelijke realiteit daarin opgenomen wordt en het niet meer alleen om fysiek-materiële aspecten gaat. Maar het goed omgaan met fysiek-materiële aspecten hoort daar wel bij, want we ontwikkelen ons in een fysiek-materiële wereld met een fysiek lichaam. Dus als je je naasten niet wil besmetten, moeten er wel corona-maatregelen zijn. En ja, dat vraagt enig invoelingsvermogen; maar juist invoelingsvermogen opent ons bewustzijn voor de geestelijke realiteit!

  1. Haike

   Ik vraag me af of het wel met het invoelingsvermogen te maken heeft..

   Dat zal misschien bij de een sterker aanwezig zijn dan bij de ander. Maar ik denk dat de angst om over geestelijk zaken te spreken om er niet bij te horen, uit gelachen te worden vele malen groter is dan een gebrek aan invoelingsvermogen…

 3. henri

  Dus als je je naasten niet wil besmetten, moeten er wel corona-maatregelen zijn. Zo denkt de materialist.

  Ik zie daar doekjes voor het bloeden in ….typisch voor hoe een uitsluitend materieel gerichte wetenschap werkt ….;en deze materialistische oplossingen zullen ergere gevolgen hebben voor de mensheid op oa sociaal economisch vlak dan de zogenaamde ziekte zelf ;

  1. Maar hoe wil je het dan anders aanpakken, Henri? weet jij een betere oplossing?
   Wat ik wel vreemd vind is dat men er maar op blijft hameren dat we anderhalve meter afstand moeten houden, hoewel dit gewoon in heel veel situaties onmogelijk is. In de eerste plaats is het voor artsen, ziekenhuispersoneel en hulpverleners onmogelijk. Maar in feite kan het nergens waar mensen moeten samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers.
   Restaurants, theaters en alle uitgaansgelegenheden komen zwaar in de problemen of gaan zelfs failliet. Veel van deze problemen zou je niet hebben als iedereen mondkapjes zou dragen. Ik wil helemaal niet beweren dat ik het zo goed weet, maar mij lijkt de beste oplossing: Mondkapjes dragen en deze alleen afdoen als het zeker is dat men anderhalve meter afstand kan houden.
   Overigens lijkt het mij tamelijk vervelend om mondkapjes te dragen, maar dat moeten we dan maar op de koop toe nemen.

   1. henri

    Ridzerd ,

    Ik blijf bij de essentie van dit citaat als oplossing , zolang de mens niet naar de geestelijke waarden grijpt zal er niets veranderen en steeds meer naar de afgrond glijden en de ene catastrofe na de andere zal komen , dit is een ijzeren noodzakelijkehid zei Steiner elders ,,,,,Het najaar zal heel moeilijk worden voor elkeen , ik hou mijn hart vast …en zoals ik onlangs las van een Zweedse arts die zei , denk niet dat de mondkapjes en afstanden houden zullen helpen en evenmin die veelbeloofde vaccin …die komt er niet want kan niet , en als ze ons opzadelen met zoiets dan zit er steevast een duister verborgen agenda achter , zoals de biometrische chips inplanten ,nanobots ter controle dr de globalisten NWO van de mensheid en meer totlitaire regimes en dictaturen zoals in China , Steiner waarschuwde ervoor dat als het Oosten materialistisch zou worden het heel gevaarlijk zou worden en doelde waarsch op China .

    Kijk , deze dominee uit de Baptistenkerk in Gerogia VS weet er alles van ,en waarschuwt , heel erg inspirerend : wel eerst een inleiding met verwijzing naar de evangelies , vanaf 10 min wordt het actueel en haalt hij de harde feiten aan .

   2. Henri, met de essentie van dit citaat als oplossing ben ik het wel eens, dat spreekt wel bijna vanzelf. Ik ben het ook wel met je eens dat de huidige maatregelen uiteindelijk maar doekjes voor het bloeden zijn. Het is zogezegd een lapmiddel, een tijdelijke oplossing. Maar dat wil nog niet zeggen dat al deze maatregelen dan fout zijn. Het is denk ik wel een feit dat als deze maatregelen niet zouden zijn genomen, dat dan de ziekenhuizen wereldwijd het grote aantal patiënten helemaal niet meer aan zouden kunnen. En het aantal sterfgevallen zou dan nog vele malen hoger zijn.

   3. henri

    Ridzerd,

    Het zorgpersoneel is ook niet akkoord met al deze strenge maatregelen . Er is veel nepnieuws door de media rondgestuurd voor iets wat uiteindelijk een gewone seizoensgriep is geweest , die wel zwaarder was in 2018 met 9000 doden veel meer doden dan nu het geval ( 6000 ) dus sterk overdreven . Het enige verchil is dat nu een zwakkere laag van de bevolking , misschien mensen met een lagere immuniteit en vooral veel oudere mensen ver boven de 80 jaar , op korte tijd het slachtoffer is geweest Er zijn mensen opgesloten oa in Duitsl die de waarheid toen al naar buiten brachten , het zorgpersoneel durft niet te tekenen uit angst hun baan te verliezen . Er zijn journalisten die ziekenhuizen gingen bezoeken , die totaal leeg stonden in Duitsl en hun werd door het ziekenhuispersoneel het zwijgen opgelegd daarover niet te praten , dus …. heel veel ligt in het duistere hierover .
    Naar de Mainstream media luisteren is in dit geval niet aan te raden ./Ook op/ Youtube wordt sterk gecensureerd .
    Ik herinner mij oa dat er over Brazilie door de kranen fotos van het maken van massagraven geplaatst werden diE al jaren oud zijn en over een aardbevoing gaan , dus echte vervalsing en leugen .

    Gesprek over brandbrief van 1700 burgers, mediici en zorgpersoneel

  2. Haike

   Die doekjes voor het bloeden komen volgens mij voort uit dezelfde koker; Angst om de wereld van de Geest te erkennen en daarmee dat er een geheel andere basis aan ten grondslag ligt.
   Angst werkt dubbel: het is de basis waarop deze ziekte zich kan voortplanten, en de Angst om maar niet te praten over het feit dat Angst de boosdoener is..

   Hier zie je het zelfde principe werken als wat Zoltan Schermann me onlangs uitlegde; Als de “IK-organisatie” in het fysieke lichaam aanwezig wil zijn of zich ermee wil verbinden, dan moet de “IK-organisatie” al in het fysieke lichaam aanwezig zijn, om de “IK-organisatie” te verwelkomen, te ontvangen, geschikt te maken. Hij noemt het een paradox.

   1. Haike

    Foutje in de een na laatste zin: maar wel van wezenlijk belang: De “IK-organisatie” moet al aanwezig zijn in het fysieke lichaam om dat geschikt te maken om de “IK-organisatie” in dat lichaam te kunnen ontvangen.

 4. Marjolijn

  Wat mij op dit moment helpt en houvast geeft zijn de aanwijzingen die ik in het boek van Judith von Halle: ‘De coronaviruspandemie’ vind. Zij geeft een voor mij heldere duiding van de achtergrond van het virus en ook praktische handreikingen hoe we hier doormiddel van consequent zielenoefeningen uit te voeren zelf een positieve invloed op kunnen hebben.

  1. Dank voor de tip, Marjolijn. Ik wou eens vragen: Zegt Juditrh von Halle in dit boek ook iets over de huidige maatregelen, zoals 1,5 m afstand houden, handen wassen, wel of geen mondkapje enz.?
   Kortom: vindt zij die maatregelen juist of eigenlijk overbodig?

   1. Anoniem

    Hai Haike,
    Dat is een vraag die ik niet zo makkelijk kan beantwoorden omdat er zoveel dingen in haar boek staan die verband hebben met elkaar en niet zo kort uit te leggen zijn! In haar beschouwing neemt ze ons als lezer mee in de aspecten en perspectieven van de coronapandemie en de aard van bacteriën en de aard van virussen ( vond ik zelf zeer interessant en verhelderend). Ook de spirituele aspecten komen aan bod. Het gaf mij een beeld hoe ik naar het fenomeen kan kijken die een ander beeld geeft dan wat je in de media ( regulier maar ook bv bij viruswaanzin) aan informatie en inzicht krijgt aangereikt. Daarnaast geeft Judith in haar boek ook praktische aanwijzingen wat we er nu zelf mee kunnen. Waarbij de acht zielenoefeningen van Rudolf Steiner een mooie dagelijkse oefening kan zijn. En ook de Michael spreuk ‘de Zegevierende geest’.
    Zegenvierende geest
    doorgloei de onmacht
    van wankelmoedige zielen,
    verbrand de ik-zucht,
    ontsteek het medegevoel,
    opdat voor de levensstroom,
    der mensheid,
    onzelfzuchtigheid de krachtbron is,
    van de wedergeboorte van de geest.

   2. henri

    Heb spreuk ‘de Zegevierende geest’. in mijn spreukenschrift geplaatst , en zag dat de laatste deze was , ook aan Michael gewijdt

    Michael- imaginatie

    Gij aan zonnemachten ontsproten.
    Licht schenkende wereldzegenende
    Geetesmachten ,- tot Michaels stralenkleed ,
    zijt gij voorbestemd door het godendenken .

    Hij , de Christusbode , duidt in u
    Op mensdragende , heilige wereldwil ,
    Gij, heldere wezens van de etherwerelden ,
    Draagt het woord voor Christus naar de mens .

    Zo verschijnt de heraut van Christus ‘
    aan de wachtende , dorstende zielen ;
    Straalt voor hen uw lichtend woord uit
    In de wereldtijd van de geestesmens .

    Gij , leerlngen in geetesonderricht ,
    neemt Michaels wijze wenken ,
    neemt het liefdewoord van de wereldwil
    met vrucht in uw hoge ziele doelen op .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s