Verschijning van Christus

Vanaf de dertiger, veertiger jaren van de 20ste eeuw zullen enkele mensen voorkomen, die hun individuele leven zo ontwikkeld hebben dat ze de ethergestalte van Christus zullen zien, zoals de mensen in de tijd van Jezus van Nazareth de fysieke Christus gezien hebben. En steeds meer en meer zullen in de komende drie duizend jaar mensen komen, die deze etherische Christus zullen zien, tot ongeveer drie duizend jaar na onze jaartelling een voldoende aantal mensen op aarde geen evangeliën of andere documenten meer nodig hebben, omdat ze in de ziel de Christus gezien zullen hebben.

Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 49)

Eerder geplaatst op 26 augustus 2016 (6 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Verschijning van Christus

  1. Er staat ‘de komende 3000 jaren’.
   En ietsje verder ‘tot ongeveer ‘ 3000 na onze jaartellng.
   Komende 3000 j dat is tot 5000 jaren.
   Tot 3000 na (begin van de jaartelling?), is over 1000 jaren.
   Hoe moet ik het gaan zien ?

   1. Frans, hij bedoelt volgens mij dat er de komende drieduizend jaar steeds meer mensen komen die Christus zien, maar dat er over ongeveer 1000 jaar al voldoende mensen zijn die het zien en geen evangeliën meer nodig hebben.

   2. Ja dat is plausibel, Ridzerd. Het nodigt me in ieder geval uit om die voordracht nog een keer in zijn geheel te lezen. GA 130 staat in mijn boekenkast. Diverse tekstdelen van die desbetreffende derde voordracht daaruit, welke de titel Boeddha en Christus – De kring van de Boddhisatva’s (bladzijde 42 tot en met 56) draagt, staan door me onderstreept. Denk dat ik het zo’n vijftien geleden bestudeerd heb. Een indrukwekkende voordrachtenreeks. De titel en het thema van deze voordracht, de derde uit GA 130, doen me trouwens tevens denken aan een voordracht van Steiner over een samenwerkingsverband tussen Gautama Boeddha en Christiaan Rozenkruis relevant voor een goed begrip voor het hedendaagse verschijnsel publieke opinie, waarnaar ik verwees in mijn blog: Publieke opinie (Weekjournaal Bewustzijnsziel, 15 juni 2020).

 1. Bernard

  Eerst zegt Steiner dat: ” . . . ze de ethergestalte van Christus zullen zien, zoals de mensen in de tijd van Jezus van Nazareth de fysieke Christus gezien hebben.” en daarna zegt hij dat: “. . . . ze in de ziel de Christus gezien zullen hebben.”
  Met ‘zien’ bedoelt hij dus blijkbaar niet ‘zien met je ogen’, hoewel de mensen in de tijd van Jezus de fysieke Christus wel met hun ogen waargenomen hebben, maar ze hebben het ook ervaren, zie de Evangeliën. Met het ‘zien in de ziel’ komt bij mij de gedachte aan ‘ervaren’ op, dus een innerlijke ervaring van de Christus.
  Dan moet je wel innerlijk bewustzijn ontwikkelen en en een soort zintuig voor moraliteit, je niet laten verleiden door allerlei uiterlijkheden, maar bij jezelf blijven. En in de loop van je leven leren kennen wie je eigenlijk bent.

  1. Juist! Het “zien” is niet een letterlijk zien maar een innerlijk zien of inzicht hebben.

   Zij die Christus willen volgen moeten gelijk hem worden (niet letterlijk dezelfde zijn als hij) en zullen in zich die figuur van Christus kunnen dragen alsook hem rondom hen waarnemen als de bemiddelaar tussen hen en God.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s