Cultuurtijdperken – (3 – slot)

[…] Om nu deze hele volgende cultuurontwikkeling, waar we op aansturen, te begrijpen, is het goed dat we dieper op de bijzondere kenmerken van onze zielen in de volgende incarnaties ingaan. Tegenwoordig, in ons intellectuele tijdperk, staan voor alle zielen intellect en moraliteit tamelijk naast elkaar. Iemand kan tegenwoordig een heel slim mens zijn en daarbij immoreel, omgekeerd kan men zeer moreel zijn en helemaal niet erg slim. […] 

Nu willen we eens de ontwikkelingsfasen door het vijfde, zesde en zevende na-Atlantische cultuurtijdperk voor onze ziel plaatsen, om te zien, hoe de intellectualiteit, de esthetiek en de moraliteit op onze zielen zullen werken. Terwijl in onze tijd, in het vijfde cultuurtijdperk, ons intellect gehandhaafd kan blijven, ook als we geen welgevallen hebben in moreel handelen, zal dat in het zesde tijdperk heel anders zijn. In het zesde cultuurtijdperk, dus ongeveer vanaf het jaar 3000, zal het immorele verlammend op de intellectualiteit werken. Wie intellectueel is en daarbij immoreel, zal zijn intellect tot een schemertoestand reduceren met de ontwikkeling van de immoraliteit. 

En dit zal steeds meer in de toekomstige evolutie van de mensheid optreden, zodat de mens die niet moreel is, geen intellectualiteit verwerven kan, omdat dit alleen door morele handelingen mogelijk zal zijn. En in de zevende na-Atlantische cultuurperiode zullen er geen mensen zijn, die verstandig kunnen zijn en niet moreel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 44-45-46)

Eerder gepaatst op 25 augustus 2016 (7 reacties)

Advertentie

7 gedachtes over “Cultuurtijdperken – (3 – slot)

 1. Bernard

  Onze individualiteit incarneert zo elke 800 à 100 jaar en soms eerder. Als ik het goed begrijp gaan we nog heel wat meemaken, waar de gebeurtenissen van de afgelopen eeuw misschien wel bij in het niet vallen. Uiteindelijk zal de mensheid intelligent en moreel zijn, we zouden nu zeggen: wijs!
  We hebben nog een lange weg te gaan . . .

  1. Haike

   Soms eerder, soms geloof ik ook nog later. En als je er in je vorige incarnatie een puinhoop van hebt gemaakt kan het ook heel snel gaan. Dat fenomeen is ooit ook hier in een citaat langs gekomen…

   Maar ik begreep ook dat van de kant van de elementair wezens dat een aantal karmische wetmatigheden doorbroken is, en het rime van 800 tot duizend jaar daarmee ook een andere is. Steiner legt uit dat dit gebaseerd is op het feit dat er op Aarde dan nog zo weinig veranderd, dat het niet zo interessant is om sneller te incarneren.

   Maar als ik zo om me heen kijk dan is de snelheid waarmee dingen veranderen behoorlijk omhoog gegaan.

   En ook de levensloop van bepaalde zaken is een andere: Kijk naar de CD. In 1986 vinden Phillips en Sony bijna tegelijkertijd de CD-speler en kort daarna de DVD-speler uit. Apple besluit in 2011 om in hun nieuwe generatie’s Mac’s geen DVD speler meer in te bouwen; voorbij passé…Bestaansrecht van ± 25 jaar… En over de videotheek die je op elke hoek van de straat kon vinden en waar je een film huurde hoeven we het helemaal niet meer te hebben. Videospelers staan ergens op een zolder weg te stoffen, of zijn allang weer de deur uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s