Cultuurtijdperken – (1 van 3)

We leven nu in het vijfde na-Atlantische cultuurtijdperk (1413-3573 n. Chr.). We tellen als eerste na-Atlantische cultuurtijdperk het Oud-Indische (7227-5067 v. Chr.), als tweede het Oud-Perzische (5067-2907 v. Chr.), als derde het Egyptisch-Babylonische (2907-747 v. Chr.), als vierde het Grieks-Latijnse (747 v. Chr.-1413 n. Chr.). Wij zelf zijn in het vijfde cultuurtijdperk. Op ons cultuurtijdperk volgen een zesde en een zevende. Dan komt weer een grote ramp over de aarde, vergelijkbaar met de catastrofe van Atlantis.

We kunnen nu vanuit het occulte onderzoek voor elk van deze cultuurperioden, voor het vijfde, zesde en zevende na-Atlantische tijdperk, de belangrijkste eigenschap van de menselijke ontwikkeling aangeven. In ons vijfde na-Atlantische cultuurtijdperk is het hoofdkenmerk van de menselijke evolutie de intellectuele, de verstandsontwikkeling. In het zesde, dat op het onze zal volgen, zal de hoofdeigenschap van de menselijke ontwikkeling zijn dat de mensenzielen zeer specifieke gevoelens zullen hebben ten opzichte van wat moreel en wat immoreel is. Bijzonder verfijnd zullen gevoelens zijn van sympathie voor meelevende, welwillende handelingen, en van antipathie tegen kwaadwillige handelingen, in een mate van grootte, waarvan men tot nu toe geen voorstelling hebben kan.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 42-43)

Eerder geplaatst op 23 augustus 2016  (1 reactie)

Advertentie

3 gedachtes over “Cultuurtijdperken – (1 van 3)

 1. Haike

  welwillende handelingen, en kwaadwillige handelingen……..

  En ja ik heb er een paar woorden ertussen weggelaten dus ik citeer niet goed..

  Maar mag je ook zeggen of schrijven dat het eerste verbonden is met Christus, Godvader, en het tweede met Ahriman en Lucifer?

  Want als dat zo zou zijn vind ik ze persoonlijk wel een goed team zo met z’n vieren, als mens beweeg ik me daar dan tussen en heb ik wat te kiezen…… Waarbij ik persoonlijk wel kies voor de eerste twee, maar wat kan ik dankbaar zijn voor de weerstand die ik van de andere twee ondervind… Dat laatste vaak pas achteraf, niet als ik er middenin zit… dan kan er nog wel eens een krachtterm vallen…

  1. henri

   Over kwaadwillige handelingen ….

   Het zit zo dat het verkeerde, het slechte ( ahriman ,Sorat …) de mensheid ook op een hoger peil makroskopisch zal brengen maar dan wel zonder de opname van de ware Christusimpuls en door de wederkomst van de etherische Christus te verdoezelen door een wezen dat dezen de mensen voorspiegelen als zelfs nog beter en hoger dan Christus . Dit gaat over de achtste sfeer , een sfeer in de vast-vloeibare aarde en tevens aan de ondernatuur gebonden en daaraan werken de westerse broederschappen en okkulte loges mee en ook die van het oosten . De westerse loges werken met achtergebleven arhimanische engelwezens uit het Egyptische – Chaldeeuwse cultuurtijdperk en dit door het etherische lichaam te bewerken met het doel ahrimanische onsterfelijkheid te verkrijgen .

   Door middel van rituele ceremonies in de loges en dit etherlichaam onoplosbaar te maken na de dood zodat de overgegane zielen niet oplossen en ook na hun dood zullen gebonden blijven aan deze loges en meewerken , om het materialisme te helpen blijven verspreiden .

   Daardoor zal er ook geen broederlijkheid kunnen ontstaan onder de mensen en geen Buddhi bewustzijn , het voornaamste doel van het zesde en zevende cultuurperiode . De grote strijd van engel Mikael betekent juist het oplossen indien er nog mogelijkheid bestaat in de kosmische ether van deze vastgeworden geahrimaniseerde etherlichamen door het materialisme , en daarvoor heeft hij alsnog de hulp van de oosteuropese zielen en luciferische elementenwezens en mensen die aan het chritusbewustzijn hebben gewerkt .

 2. Goed drieluik, Ridzerd. Het is al eerder door je geplaatst, zie ik. De laatste twee zinnen van de eerste alinea licht ik er even uit om op iets te wijzen:

  Rudolf Steiner:
  ” […] Op ons cultuurtijdperk volgen een zesde en een zevende. Dan komt weer een grote ramp over de aarde, vergelijkbaar met de catastrofe van Atlantis. […] ”

  Die toekomstige grote ramp wordt soms door Steiner ook wel aangeduid als i>de grote oorlog van allen tegen allen. Hier een grafische weergave van deze apocalyptische voorstelling van zaken uit GA 104, bladzijde 76; derde voordracht, Nürnberg, 20 juni 1908; Steiners geesteswetenschappelijk behandeling van de brief aan de zeven gemeenten uit de Apocalyps van Johannes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s