Aarde, water, lucht en vuur (of warmte)

De geesteswetenschap kent vier toestanden van materie: aarde, water, lucht en vuur of warmte.

Met aarde bedoelen we alles wat vast is; bevroren water of ijs is ook aarde voor de geesteswetenschap.

image001

Water is alles wat vloeibaar is; dus gesmolten ijzer of steen is ook water.

image002

Lucht is alles wat gasvormig is, dus ook waterdamp.

image003

Vuur of warmte is volgens de huidige opvatting van natuurkundigen slechts een eigenschap van de stof, een extreem snelle oscillatie van de kleinste stofdeeltjes. Voor de geesteswetenschap is warmte eveneens een stof, echter alleen veel fijner dan lucht. Wanneer een voorwerp wordt verwarmd, neemt het warmtesubstantie op volgens de geesteswetenschap; als het afkoelt, komt er warmtesubstantie vrij. De warmtesubstantie kan zich naar lucht, lucht naar water, water naar aarde verdichten. Alle stoffen waren er ooit als louter warmtesubstantie. Toen de aarde in de Saturnustoestand was, bestond er alleen warmte.

fire-2197606__480

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – DAS  JOHANNES-EVANGELIUM – Bazel, 18 november 1907 (bladzijde 209-210)

4 gedachtes over “Aarde, water, lucht en vuur (of warmte)

 1. Haike

  Dus zuurstof is materie? Ik kan het niet zien ik kan het niet vast pakken, ik kan niet zien hoeveel kubieke centimeters ik op de palm van mijn hand hou. Alleen als we gaan manipuleren via druk wordt het vloeibaar, zet ik er nog meer druk op dan bevriest het. Maar in de niet zichtbare vorm toch materie zijn?

  En ja onmiddellijk toegegeven ik heb het heel hard nodig voor mijn fysiek functioneren, dat behoeft geen discussie wat mij betreft.

  1. henri

   Buiten de levenswereld rond de aarde die bestaat uit lucht en nevel / wolken is het astrale licht . Op de Oersaturnus waaruit alles is ontstaan was de oerwamte of zielenwarmte vam de hoge engelen en daaruit kwan dan door de geestenvan de Wil of Tronen als hun offer geleidelijk de warmte die zich dan later op de Oude Zon transformeerde dooe andere wezens /engelen naar lucht en licht .

   1. henri

    Men zou kunnen zeggen dat zuurstof “drager” is van het levenslichaam , net zoals stikstof drager is van het zielelichaam . Ook op de Oude Zon ontstond het etherlichaam ( levenslichaam ) toen de warmte zich in licht /lucht transformeerfe .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s