Het geweten, een erfdeel van de geestelijke wereld  

We hebben de geestelijke wereld verlaten door de poort van de zintuigen. Maar we hebben niet alles verloren wat zich in onze ziel ontwikkeld heeft aan gevoel van verbondenheid met de wezens van de hogere hiërarchieën. We dragen een onderbewuste rest mee. Naast vele andere dingen is deze onderbewuste rest ook de grondslag van het geweten. Het geweten is zeer zeker een erfdeel van de geestelijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 170 – Das Rätsel des Menschen. Die geistigen Hintergründe der menschlichen Geschichte – Dornach, 27 augustus 1916 (bladzijde 217)

Eerder geplaatst op 25 juli 2016 (3 reacties)

13 gedachtes over “Het geweten, een erfdeel van de geestelijke wereld  

 1. Anoniem

  Hoe komt het dat er ‘gewetenloze’ mensen zijn? Of dat het geweten zich zo kan versmallen dat er bepaalde, zgn ‘religieuze’ normen of politiek getinte normen worden nageleefd? Denk aan de jodenvervolging in WO II. Dat kan toch niets met een erfdeel van de geestelijke wereld te maken hebben?

  1. Jeannette

   Het is de vraag of ‘gewetenloze’ mensen geen geweten hebben, of er eenvoudig niet (meer) bij kunnen…. Na jarenlange werkzaamheden in een verslavingskliniek, langdurige opname, zag ik praktisch altijd een geweten tevoorschijn komen. Bij drugsgebruik ligt het geweten nl ook niet (meer) aan de oppervlakte. Het tevoorschijn laten komen kost echter wel tijd en een goede omgeving waarin aandacht voor die mens zelf en zijn/haar ontwikkeling. Wel zag ik veel angst om niet geaccepteerd te worden. Dat vertrouwen moet groeien.

   1. jeannette d. Muts

    Hallo,
    Volgens mij heb ik dit al, misschien heb ik iets verkeerd ingevuld…..?

 2. Ja, dat heb ik mij ook vaak afgevraagd. Het is altijd weer verbijsterend hoeveel kwaad er aangericht wordt door mensen, waarbij ze zich vaak dan ook nog helemaal niet schuldig voelen. Ik denk dat het veel te maken heeft met vorige levens. Wie veel goede impulsen in zijn voorgaande levens heeft gevolgd, wordt met een dieper geweten geboren dan wie veel kwade impulsen heeft gevolgd. Dit verklaart ook dat de ene mens een dieper geweten heeft dan de ander.

 3. Bernard

  Die anonieme reactie was van mij.
  Als je in een geweldig milieu geboren bent en emotioneel verwaarloosd bent, ontwikkel je vaak geen adequaat geweten; daar zijn een aantal ernstige strafzaken over bekend. Het kan natuurlijk zijn dat je individualiteit dit milieu karmisch gekozen heeft, met als bedoeling je te ontwikkelen door rijpend inzicht, bijvoorbeeld met hulp van adequate therapieën of levenservaringen.
  Het kan ook zijn dat je door gewetenloos gedrag met anderen (denk aan het nationaal-socialisme in de jaren ’30 en WOII) bewustzijn oproept over de verhouding tot de medemens – denk ook maar aan wat er nu wereldwijd gebeurt als reactie op de dood van George Floyd.

  1. Haike

   Bernhard,

   Moet he zijnt een Geweldig miieu zijn waarin iemand ondanks dat toch emotioneel verwaarloosd wordt..

   Of bedoel je:

   Een Geweldadig milieu en dan ook verwaarloosd wordt?

   Dat lijkt me namelijk nogal een verschil.

  2. Ja, dat denk ik ook wel, Jeannette, dat uiteindelijk iedereen wel een geweten heeft, maar niet iedereen even veel geweten.
   Maar wat bedoel je met je tweede berichtje?

 4. Bernard, bij j eerste zin: Als je in een geweldadig milieu geboren bent en emotioneel verwaarloosd bent, ontwikkel je vaak geen adequaat geweten’, moest ik even denken aan een uitspraak van Steiner: ‘Wie in zijn kinderjaren alleen maar dwaasheden om zich heen krijgt te zien, wordt zelf ook een dwaas.’

 5. Bernard

  Ja, zo is het, Ridzerd. En dank voor het verbeteren van het woord ‘geweldig’, want dat moest inderdaad ‘gewelddadig’ zijn.
  Wat die zin van Steiner betreft, mogen we ons wel eens afvragen hoe de kinderen zich tegenwoordig ontwikkelen in milieus waarin de grootste dwaasheden verkondigd worden over bijvoorbeeld hoe om te gaan met het corona-virus en zelfs over Trump, die een ‘fantastische man met een goed politiek gevoel’ zou zijn (ja, écht!). Maar gelukkig hebben we ook onze geestelijke individualiteit die aan de hand van karmische ervaringen ons tot inzicht kan helpen brengen.

  1. Helemaal mee eens, Bernard. Trump weet wel hoe hij veel geld kan verdienen, dan denken de mensen, dan zal hij ook wel goed zijn voor onze economie. Maar juist omdat men altijd de economie voor andere belangen laat gaan, zal de wereld er op achteruit gaan en niet vooruit.

 6. Jeannette

  Het tweede berichtje, Ridzerd, is een antwoord op een mail, die ik kreeg over het ontvangen van deze berichten.
  Waarom dat hiertussen verschijnt snap ik ook niet, net als het feit dat mijn bericht niet onderaan, maar midden in verschijnt.
  Wat het eerste betreft, het antwoord, ik krijg de berichten al jaren, tot groot genoegen. En lees ze actiever sinds kort, daar ik meer tijd heb.
  Met veel dank, ik heb bewondering voor je werk hieraan en hoe je ze uitkiest in de tijd!
  Verder moet ik blijkbaar nog wat leren bij het reageren. We zullen zien, wat er gebeurt, als ik dit verzend.

  1. Dank je, Jeannette. Het is mij ook niet duidelijk hoe dat berichtje van je hier terecht is gekomen.
   Mijn eigen vorige berichtje aan jou is ook niet op de plaats terecht gekomen waar ik het hebben wilde. In de regel moet je op ‘beantwoorden’ klinken in het berichtje waar je op reageert. Dan komt je reactie onder dat bericht te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s