Onterecht verwijt aan de antroposofische wereldbeschouwing

Er wordt de antroposofische wereldbeschouwing begrijpelijkerwijs altijd de tegenwerping gemaakt, dat ze haar ideeën, haar resultaten verkondigt op basis van onderzoek, waarvoor de vaardigheden in de mens eerst ontplooid moeten worden, dat dus de onderzoeksresultaten van de antroposofie niet van het begin af aan geverifieerd kunnen worden, en dat ze toch deze beschouwingen aan de hiertoe onvoorbereide mensen verkondigt.

Maar juist dit verwijt, hoe schijnbaar gerechtvaardigd ook, behoort tot de meest onterechte verwijten die de antroposofische beweging kunnen worden gemaakt. Want het gaat er bij haar niet om elk individu onmiddellijk ertoe te brengen een onderzoeker op bovenzinnelijk gebied te worden, maar het gaat erom de onderzoeksresultaten op een manier weer te geven, die door elke individuele mens getoetst (nachgeprüft) kan worden, eenvoudig door het gewone gezonde mensenverstand en de gewone gezonde logica.

Bron: Rudolf Steiner – GA 81 – Erneuerungs-Impulse für Kultur und Wissenschaft – Berlijn, 8 maart 1922 (bladzijde 75)

Eerder geplaatst op 25 juni 2016  (6 reacties)

Advertentie

2 gedachtes over “Onterecht verwijt aan de antroposofische wereldbeschouwing

  1. Bernard

    Dat gewone gezonde mensenverstand en die gewone gezonde logica, daar ga ik al lang niet meer van uit. Mensen laten zich door praatjes misleiden – de politiek is er vol mee en nu in de corona-tijd kom je van alles tegen waar mensen dan wel of niet vanuit gaan. Objectief onderzoek is ook ondenkbaar, omdat er geen concrete fysiek zichtbare criteria voor deze onderzoeken bestaan. Het gaat om je zelf-gevoel, het referentiekader van waaruit je de levensgebeurtenissen waarneemt en invoelt. En dan kom je er achter dat de uitkomst voor veel mensen vergelijkbaar is, maar nooit objectief waarneembaar. Het hangt samen met je innerlijke gesteldheid. En in de dingen die anderen erover zeggen herken je je eigen ervaring, hoewel de gekozen woorden van die ander wellicht anders zijn dan hoe je het zelf zou hebben gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s