Iets subliemers bestaat er niet

Men kan zeker grote lofliederen zingen op alles wat de mensen op aarde voor de civilisatie, voor de cultuur doen kunnen. Ik zal zeker niet iets tegen deze lofzangen zeggen, maar verklaar mij van meet af aan, voor zover deze lofzangen redelijk zijn, met alles eens. Maar datgene wat tot stand gebracht wordt, ik zou willen zeggen aan hemelcivilisatie tussen de dood en een nieuwe geboorte, doordat het menselijk lichaam in de geest voorbereid wordt, dat is een veel omvattender, een veel verhevener, een veel grootser werk dan alle culturele arbeid op aarde. Want er bestaat niets subliemers in de wereldorde, dan dit uit alle bestanddelen van de wereld aan de mensen te werken (Duits: aus allen Ingredienzien der Welt den Menschen zu weben). Met goden samen wordt de mens geweven in de belangrijkste tijd tussen de dood en een nieuwe geboorte. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen, Menschenschicksal und Weltentwickelung– Kristiana (Oslo), 17 mei 1923 (bladzijde 36-37)

 Eerder geplaatst op 21 juni 2016  (2 reacties)

6 gedachtes over “Iets subliemers bestaat er niet

   1. Haike

    Nee zo bedoel ik dat niet.. Ik kan me goed voorstellen dat het doormaken van een ziekte een wezenlijke functie heeft in de ontwikkeling van de mens. Ik heb vrienden en toen hun oudste dochter als 4, 5, jarige mazelen kreeg en daar goed ziek van was (niet levensbedreigend) maar dat ook weer over ging, dat haar moeder daarna tegen me zei: Ik heb een hele andere dochter teruggekregen en dat bedoelde ze ten positieve..

    Zoals je een kleed weeft; je zet het op het weefgetouw op, weeft met een kleur en dan breng je een andere kleur in, in dat zelfde stuk doek. Het doek blijft doek, maar veranderd wel van uiterlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s