Tegengestelde waarheden

Is het waar dat God in ons is? – Het is een waarheid dat God in ons is. – Is het waar dat we in God zijn? – Het is waar dat we in God zijn. – De beide beweringen zijn tegengesteld. Beide zijn waar, God is in ons, wij zijn in God. De twee beweringen zijn tegengesteld. De echte, de hele waarheid ligt in het midden. En de essentie van alle strijd van ideeën in de wereld berust erop dat de mensen altijd naar een eenzijdigheid neigen, die waar is maar echter een eenzijdige waarheid is, terwijl de werkelijke waarheid tussen twee tegenovergestelde beweringen in ligt. Men moet beide kennen als men de waarheid nader wil komen. 

Men moet bijvoorbeeld, zoals de wereldontwikkeling nu ligt, de ernstige wil hebben het materiële bestaan te leren kennen, men mag niet in de zucht van de mensen vervallen, die zeggen: We willen ons met de geest bezighouden, we willen de materie niet kennen leren. – Zoveel als mogelijk de materie als zodanig leren kennen, dat is de ene kant van het menselijk kennis- en wilstreven, de andere kant is ook de geest leren kennen. Want tussen beiden in ligt, wat we eigenlijk nastreven zouden moeten, en beide partijen hebben ongelijk, degenen die zeggen dat de wereld alleen materie is en degenen die zeggen dat de wereld alleen geest is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 –Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Dornach, 21 januari 1921 (bladzijde 89-90)

Eerder geplaatst op 18 september 2015 (9 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Tegengestelde waarheden

 1. Haike

  De wiskunde laat het ons al zien; je krijgt niet de juiste berekening als je alleen maar met plus, of alleen maar met min werkt…

 2. Deze ideeen kwamen op in de tijd van Einstein: het hing in de lucht. Het idee van een hologram van zijn en niet-zijn. Of bijvoorbeeld astronomische data (empirische gegevens) ten opzichte van astrologische bespiegelingen,daarvan afgeleid, op subjectieve intuitie geinspireerd. Zelfs Einstein schijnt weleens beweerd te hebben, dat astrologie een levenselixir van de mensheid zou zijn. Dat kon hij zich natuurlijk veroorloven ook, hij mocht een beetje excentriek zijn, om zo te zeggen. Op zich vind ik het een interessante gedachte trouwens.

 3. Jeannette

  Dit heeft er ook wat van:

  Gott ist mein Mittelpunkt wenn ich Ihn in mich schliesse
  Mein Umbrië’s dann, wenn ich Australië Lieb’ in Irm zerfliesse.

  Angelus Silesius

 4. Jeannette

  Sorry, via een onbekende ipad, het stond er goed, maar zo’n apparaat gaat nog meer zijn eigen gang, dan computer, blijkbaar. Umbrië, Australië…?
  Nog een keer:

  Gott ist mein Mittelpunkt wenn ich Ihn in mich schließe
  Mein Umkreis dann, wenn ich aus Lieb’ in Ihn zerfließe

  Angelus Silesius

 5. Annelies Schaap

  Hallo Ridzerd

  Ik ontvang na zaterdag geen mail van de citatenside meer, Klopt dat of is er iets anders verkeerd gegaan? Zou graag van jullie horen , ik vind het altijd heel fijn Om mij door de citaten te laten inspireren heel voedend .

  Vriendelijke groet Annelies van der Zijden E-mail zijdenschaap @ Gmail .com Zijdenschaap@kabelfoon.nl Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  1. Hallo Annelies,

   Het gebeurt niet vaak, maar af en toe ontvang ik een berichtje dat een lezer de berichten niet ontvangt. Het kan zijn dat je computer of smartphone of tablet de mails blokkeert of de mails in de spambox zet. Verder heb ik nooit kunnen achterhalen waar het precies van komt. De verzending van de mails wordt niet door mij gedaan, maar door de beheerders van WordPress.

   Het enige wat ik nog kan doen, is je van de lijst met abonnees verwijderen en je een uitnodiging sturen om je opnieuw aan te melden. Dus je ontvangt zo meteen die uitnodiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s