Sociale moraal is een plant, die zijn wortels heeft in de schoolklas

Sociale moraal is een plant, die zijn wortels heeft in de schoolklas, waar de kinderen tussen hun zevende en veertiende jaar onderwezen worden. Zoals een tuinman kijkt naar de bodem van zijn tuin, zo zou de menselijke samenleving moeten kijken naar de bodem van de school, waarin de kinderen van deze leeftijd worden onderwezen, want daar ligt de basis voor alle moraal, voor al het goede.

Bron: Rudolf Steiner – GA 304 – Erziehungs- und Unterrichtsmethoden auf anthroposophischer Grundlage –  Kristiania (Oslo), 24 november 1921 (bladzijde 179)

Eerder geplaatst op 15 september 2015 (1 reactie)

Advertentie

6 gedachtes over “Sociale moraal is een plant, die zijn wortels heeft in de schoolklas

    1. Ja, ik denk dat ook heel wat ouders een zucht van verlichting slaken. Kinderen zijn het leukste wat er op de wereld bestaat, maar grotere lastpakken bestaan er ook niet.

      1. Ik moet hierbij ook even denken aan wat ik las in een column van Sylvia Witteman. Ze schreef ongeveer: ‘Als ’s avonds de kinderen eindelijk in bed liggen, plof ik doodmoe op de bank of val achterover op de keukenvloer, al naar gelang de graad van uitputting.’

  1. Haike

    Het is mooi dat de scholen weer opengaan, maar sinds de kleuterschool niet meer bestaat, waarna je vroeger naar de 1e klas van de lagere school ging, sinds die zogenaamde upgrade ook al weer jaren geleden heeft plaats heeft gevonden is het voor mij een grote vraag of die ontkiemende plant nog wel gevoed wordt in de schoolklas.

    Die upgrade was destijds meer een wanhoopspoging dan een wezenlijke verbetering van het onderwijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s