Egoïstische liefde moet er ook zijn

De liefde, waarbij de oorzaak van de liefde niet bij de liefhebbende ligt, maar bij de geliefde, dat is de soort, de vorm van liefde in de zintuiglijke wereld die absoluut onvatbaar is voor enige Luciferische invloed. Maar als u nu naar het menselijk leven kijkt, zult u snel zien dat er ook een ander soort liefde in het menselijk leven speelt, de liefde waarbij men liefheeft omdat men zelf bepaalde eigenschappen heeft die zich bevredigd, verrukt, verheugd voelen als men van dit of dat wezen kan houden. Dan heeft men lief om zichzelf; men heeft dan lief omdat men zo of zo geaard is, en deze specifieke aard bevrediging voelt door het liefhebben van het andere wezen.

Ziet u, deze liefde, die een egoïstische liefde zou kunnen worden genoemd, moet er ook zijn. Deze mag in de mensheid niet ontbreken. Omdat alles wat we kunnen liefhebben in de geestelijke wereld, de geestelijke feiten, alles wat in ons door liefde als verlangen, als een drang omhoog in de geestelijke wereld kan leven om de wezens van de geestelijke wereld te bevatten, de geestelijke wereld te kennen: het ontspringt natuurlijk ook vanuit de zintuiglijke liefde voor de geestelijke wereld. Maar deze liefde voor het geestelijke, die moet, niet alleen maar mag, maar moet noodzakelijkerwijs omwille van onszelf gebeuren. We zijn wezens die hun wortels hebben in de geestelijke wereld.

Het is onze plicht om onszelf zo volmaakt mogelijk te maken. Omwille van onszelf moeten we de geestelijke wereld liefhebben, zodat we vanuit de geestelijke wereld zoveel mogelijk kracht in ons eigen wezen kunnen brengen. In de geestelijke liefde is dit persoonlijke, individuele element, men zou kunnen zeggen, dit egoïstische element van liefde, volledig gerechtvaardigd, omdat het de mens uit de zintuiglijke wereld wegtrekt, het leidt hem omhoog in de geestelijke wereld, het leidt hem ertoe de noodzakelijke plicht te vervullen om zich steeds volkomener en volkomener te maken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 147 – Die  Geheimnisse der Schwelle – München, 25 augustus 1913 (bladzijde 39-40)

Advertentie

5 gedachtes over “Egoïstische liefde moet er ook zijn

 1. Een nieuw tekstcitaat. En wat voor één! Typisch zo’n steinertekst met een boodschap die prikkelt om de gehele voordracht te gaan lezen en bestuderen om de fijne nuances en finesses gewaar te worden. Mijn complimenten, Ridzerd.

  GA 147 (AnthroWiki) heb ik in huis. Dat kan ik nu in één oogopslag zien, omdat ik mijn huisbibliotheek aan het ordenen ben. Alles netjes op plank in GA volgorde van links naar rechts; ook digitaal vastgelegd, eerst in Word en later in Acces. Keurig! Zal die voordrachtenreeks opnieuw gaan bestuderen. Tegelijk werk ik aan mijn nieuwe bedrijfswebsite en nieuwe weblog. Daar zit schot in.

   1. Een begin is gemaakt Ridzerd. Het is nu in bedrijf. Met kinderziektes en onvolkomenheden natuurlijk, maar die verhelp ik hopelijk de komende weken. De bedrijfswebsite wordt helaas nog gebrekkig weergegeven op tablets naar mijn indruk (vanwege de header waarschijnlijk), zonder problemen echter al wel op laptops, desktops en smartphones is mijn bevinding. Het weblog (WordPress) wordt al wel op alles goed weergegeven naar mijn idee.
    Bedrijfswebsite Bewustzijnsziel
    Weekjournaal Bewustzijnsziel
    Welbevinden (Weekjournaal Bewustzijnsziel; eerste inhoudelijke blogbericht; 11 april, 2020)

   2. Het ziet er zeer professioneel uit, John. Op mijn smartphone werkt alles prima. Op het tablet ook, alleen in de header van de bedrijfswebsite vallen de beginletter en de eindletter buiten beeld. Maar dat is no big deal.

   3. Dank je voor de feedback Ridzerd. Na tweede paasdag zal ik toch even contact opnemen met de helpdesk was mijn (Deense) webhost om dat euvel met tablets hopelijk toch te kunnen verhelpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s