Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden, zelfs de met alcohol gevulde zoetigheden zijn van zeer schadelijke werking. Alcohol en geestelijke oefeningen leiden op de meest verkeerde weg. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is immers al de slechte invloed van alcohol op de hersenfunctie aangetoond; hoeveel meer moet een mens die zijn hele streven op het geestelijke richt, zich van een genot onthouden dat het kennen van het geestelijke volledig uitsluit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 267 – Seelenübungen 1904-1924 (bladzijde 513)

Zie ook: Zo verwoest men voor lange tijden de mensen door de alcohol

Eerder geplaatst 15 augustus 2015 (8 reacties)

Advertentie

15 gedachtes over “Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

 1. wim vochten

  Toch even terugkomen op het geschrapte citaat over het verband tussen dierenleed en het ontstaan van “bacillen”. Dit komt uit GA266b van 9 mei 1912 in Keulen uit de cyclus Esoterische Stunde. Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom het citaat zo snel verwijdert werd

   1. Criteria bij het maken van afwegingen kunnen verschillen. Kun je aangeven waarom jij (misschien) denkt dat de steinertekst wel had kunnen blijven staan, Wim?

  1. Wim, onder het verwijderde citaat staat ook al enige uitleg over de verwijdering, zoals John ook al schreef. Voor ik dat citaat plaatste had ik al enige aarzeling, want dit is een openbare site, wordt ook gelezen door niet-antroposofen. Voor velen zal het dan ook als complete waanzin in de oren klinken als er gezegd wordt dat bacillen gereïncarneerde, gepijnigde dieren zijn. Vijandig gezinde lieden kunnen zoiets goed gebruiken om de antroposofie belachelijk te maken.

   1. henri

    Ridzerd,
    Het zijn niet de dieren die reincarneren in bacillen ,doch wel het dierenleed ,de pijn die deze dieren ondergaan hebben door afschuwelijke menselijke praktijken . Dit leed gaat dan zich door wezens dan nestelen in het astrale lichaam van de mensen en kan na vele eeuwen zich eerst etherisch manifesteren en dan fysiek onder de vorm van bacillen .
    De melaatsheid ontstond door angsten die de mensen uitgestaan hebben tengevolge van de invallen van de Hunnen in de niddeleeuwen . En deze angst vormde een gunstige bodem voor ontbindingssubstanties in het astrale lichaam van de bewuste mensen .

   2. Zeker Henri, het spreekt wel vanzelf dat niet de dieren incarneren in bacillen, het staat er dan ook tamelijk ongelukkig in het originele citaat: ‘Bazillen sind die wiederverkörperten, gequälten und getöteten, verzehrten Tiere.’ Het is ook hierom maar goed dat ik het citaat verwijderd heb. Overigens bedankt voor je wel verhelderende uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s