Hoe zal men deze mensheid bijbrengen dat er iets geestelijks bestaat? (1 van 2)

De mensheid heeft volkomen verleerd de geest in de ware gedaante te vatten; verleerd zich werkelijk te richten op de hogere werelden, totaal vergeten het begrip daarvan, zodat zo’n wereld voor hen eigenlijk niet meer bestaat. Hoe zal men deze mensheid, die slechts een gevoel voor het materiële heeft, bijbrengen dat er iets geestelijks bestaat? Waarom was het zo nodig de mensheid een bewustzijn van de geestelijke wereld bij te brengen?

Hier roeren we een van de belangrijkste geheimen, die in onze tijd sluimeren, aan. Ik heb hier al vaak erop gewezen waarom er eigenlijk een antroposofische beweging is, waartoe ze nodig is. Wie kan waarnemen in de spirituele wereld, die weet dat alles wat uiterlijk materieel bestaat, zijn geestelijke oorsprong heeft, uit het geestelijke stamt. Zo komt dan ook wat de mensen uiterlijk als gezondheid en ziekte hebben van hun gezindheid, van hun gedachten. Het is een volkomen waar spreekwoord: Wat je vandaag denkt, dat ben je morgen. – Het moet u duidelijk zijn dat als een tijdperk slechte, verdorven gedachten heeft, de volgende generatie en het volgende tijdperk dit fysiek te boeten heeft. […]

Niet straffeloos zijn de mensen van de 19de eeuw begonnen zo grof materieel te denken, zich zo af te keren met hun verstand van al het spirituele. Wat de mensen toen gedacht hebben, dat zal zich vervullen. En we zijn er niet zo ver vanaf dat merkwaardige ziekten en epidemieën in de mensheid zullen opkomen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 264 – Zur Geschichte und aus den Inhalten der ersten Abteilung der Esoterischen Schule 1904 – 1914  – Berlijn, 29 januari 1906 (bladzijde 378)

Eerder geplaatst op  6 augustus 2015   (3 reacties)

Een gedachte over “Hoe zal men deze mensheid bijbrengen dat er iets geestelijks bestaat? (1 van 2)

 1. Haike

  Het Harry Potter verhaal doet daar we een goede bijdrage in/aan volgens mij…

  Het karakter Perkamentus hoofd van de toverschool waar Harry leerling is, heet voluit Wolfram Parcival..
  De auteur J.K. Rowling laat hem aan het einde van het eerste deel mijn inziens 2 belangrijke dingen zeggen:

  1) “Voor de goedgeordende geest is de dood tenslotte gewoon het volgende avontuur.”
  Om de Geest te ordenen heeft Steiner de nebenübungen gegeven, en dat je hier zoveel mogelijk kennis kan/mag/moet opdoen van de Geestelijke wereld omdat je anders als het moment daar is, als een blinde zult rond tasten…

  2) “Noem dingen altijd bij hun naam. De angst voor een naam vergroot je angst voor het ding op zich.” (Geduidt wordt op het voluit uitspreken van de naam van de duistere tovenaar Voldemort).

  Steiner heeft het erover dat Ahriman het liefst in het onzichtbare werkt. En dat het je kan helpen als mens als je een afbeelding in je huis hebt van dit wezen waar je naar kan kijken, zodat hij wel in je bewustzijn is, en minder in het onzichtbare..

  Of zoals ze het in het Amerikaans altijd zo mooi zeggen: “You got to Face it”.

  Bron: Harry Potter en de steen der Wijzen. ISBN 9789076174082 19e druk. Blz. 219 en 220.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s