Vaak zijn halve of kwartwaarheden veel erger dan volslagen vergissingen/ Psychoanalyse  

Vaak zijn halve of kwartwaarheden veel erger dan volslagen vergissingen. En zo’n halve of kwartwaarheid ligt ten grondslag aan wat men tegenwoordig zo vaak kenschetst als analytische psychologie of psychoanalyse. De mensen zoeken, maar ze zoeken op de tast. Ze vermoeden dat er op de bodem van de ziel veel verborgen is, maar ze kunnen er niet toe overgaan werkelijk de stappen in de geestelijke wereld te maken, om datgene te vinden wat op de bodem van de ziel verborgen ligt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – Zürich, 3 december 1916 (bladzijde 208)

Eerder geplaatst op 3 augustus 2015 (1 reactie)

9 gedachtes over “Vaak zijn halve of kwartwaarheden veel erger dan volslagen vergissingen/ Psychoanalyse  

 1. Bernard

  ‘De bodem van de ziel’ is feitelijk het onbewuste. In de meer dan 100 jaar die tussen deze uitspraak en nu ligt heeft de analytische psychologie zich heel sterk kunnen ontwikkelen. Ik ben benieuwd wat Steiner er nu over zou zeggen.

  1. henri

   Steiner had geen hoog petje op over de analytische psychologie , en wel omdat deze alles toeschrijft aan het onbewuste in de mens ,daar waar de geest nu juist wel voor vele van deze dingen verantwoordelijk is .Immers , de geest werd weggevaagd door de wetenschap , zo ook door de psychologische wetenschap .

 2. Bernard

  Dat klopt niet helemaal, Henri. Je karmische verbindingen en voornemens manifesteren zich ook via het onbewuste, net als je relatie met de geestelijke wereld; we hebben die verbinding met de geestelijke wereld nu eenmaal. Het is juist de wetenschap die zegt dat als zaken niet meetbaar zijn, dat het dan niet waar kan zijn.

 3. henri

  Het onderbewustzijn wordt wel erkend door Steiner, oa als zetel van gevoels- en wilsmatige impulsen maar hij benadrukt wel dat in verband hiermee ook vele halve waarheden of kernen van waarheid door de psychoanalyse worden uitvergroot en tot misbruik leiden . Op een 10 tal plaatsen spreekt hij hierover , heb ze zelf niet allemaal gelezen .
  In het boek “De sterrenwereld en de mens “( uit GA 201,208,228,213 ) wordt er gesproken over verschijnselen die zich kunnen uiten in het zintuig – of zenuwleven al naargelang de planeet Saturnus of Jupiter zal worden bedekt ( door de zon ) . Dit heeft een kosmische oorzaak legt Steiner hier uit , maar psychoanalytici wijten het toe aan het ,onderbewustzijn . “ .

  Een citaat hieruit ( GA 208 ) : “ Al die dingen die daar vermeld worden worden in het onderbewustzijn gesitueerd. Dit onderbewustzijn is een echte ‘luie stoel ‘ voor de figuren als William James ( filosoof,grondlegger, van het pragmatisme ) , of voor dit slag psychoanalytici .Dit onderbewustzijn is een zuiver negatief begrip , het is een kwispedoor, een spuwpotje, waar je alles in kunt spuwen waar je in het leven geen enkele verklaring meer voor hebt . Niets dan een spuwpotje is dit onderbewustzijn Daar moet alles in ,echt alles in ,daar liggen de verborgen ‘provincies’ van de ziel * ,nietwaar ,die zich dan bij gelegenheid roeren enz …Het zou echt bijzonder wenselijk zijn dat al deze zowel pragmatische als psychoanalytische theorieen eens grondiger belicht worden . “

  * provincies van de ziel : uitdrukking die oa. Door Sigmund Freud werd gebruikt bij de beschrijving van het Es in zjn ondervereling van de functies van de ziel in Uber-Ich, Icj en Es .

 4. Bernard

  Het onderbewustzijn is iets anders dan het onbewuste. Het onderbewustzijn is een deel van je bewustzijn ; het onbewuste niet.
  En overigens stond 100 jaar geleden de psychoanalyse nog nauwelijks in de kinderschoenen.

 5. Bernard

  Het onderbewustzijn is iets anders dan het onbewuste. Het onderbewustzijn is een deel van het bewustzijn; het onbewuste niet.
  Overigens stond 100 jaar geleden de psychoanalyse nog nauwelijks in de kinderschoenen.

  1. henri

   Volgens internet is dat juist hetzelfde , google maar eens :

   Het ‘onderbewustzijn’ omvat alle psychische processen die het bewustzijn niet waarneemt.

   Onbewuste
   Met het onbewuste en het onderbewuste worden geestelijke processen bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden.

 6. henri

  En last but not least , onze psychotherapie boert achteruit , het niveau van de middeleeuwen is zo ongeveer waar we zijn blijven staan , alles wordt ipv met planten nu met pilletjes opgelost

 7. Haike

  Die video begint goed, door te zeggen dat er een zienswijze is/bestaat dat als je na zes maanden van rouw als gestoord wordt gedefineerd. En ik begrijp dat ze dat willen opnemen in de DSM?

  Dus na zes maanden moet er maar een pil in…
  En als dat niet werkt dan mag je iemand afschieten of iets dergelijks??

  Welke gek houd er een dergelijke zienswijze op na? En wie is hij/zij om zo aanmatigend te zijn om voor mij te beslissen dat ik na zes maanden rouw als “gestoord” mag worden betitelt?

  Dank Henri voor het plaatsen van de video, goed om te weten. Op een ander moment zal ik hem eens rustig bekijken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s