Christusimpuls: Niet de leer, maar de kracht

Ik heb vaak benadrukt dat het bij Christus niet erop aankomt wat hij leerde, maar wat er door hem gebeurd is. De oude grondleggers van religie waren, om zo te zeggen, leraren, maar de Christus heeft voornamelijk gewerkt doordat hij zijn eigen kracht door het mysterie van Golgotha in de mensheid heeft binnen laten zinken (Duits: hineingesenkt hat). Dit is voor veel mensen tegenwoordig nog buitengewoon moeilijk te begrijpen. Daarom spreken ze alleen over Christus als een grote wereldleraar, wat gewoon onzin is voor degenen die de volledige betekenis van Christus echt begrijpen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie  erwirbt man sich Verständnis für die  geistige Welt? – Berlijn, 18 april 1914 (bladzijde 18)

Zie ook: Boeddha/Christus (1 reactie)

4 gedachtes over “Christusimpuls: Niet de leer, maar de kracht

 1. Bernard

  Er is op wereldniveau, maar zeker ook in Nederland, heel wat te doen met betrekking tot de verschillende wereldreligies en de onderlinge verhoudingen, zoals het christendom, jodendom, de islam, het universeel soefisme, het boeddhisme en het hindoeïsme.
  In essentie komen de belangrijkste waarden overeen als je de persoonlijkheid van de stichter, de betreffende cultuurperiode waarin het is ontstaan en de plaats op aarde in aanmerking neemt.
  Na het mysterie van Golgotha is het Christuswezen werkzaam doorheen de hele aarde voor die mensen die ervoor open staan, of het als zodanig erkend wordt of niet. Door respect voor de verschillende religies zal ontvankelijkheid ontstaan voor de werkzaamheid van het Christuswezen in deze religies. Iedere ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.

 2. henri

  Alle godsdiensten staan in zekere zin veraf van het ware Christendom , en zijn door zogenaamde profeten gesticht . en het christendom is zo oud als de mens er is . De Christus is nu nog verre van begrepen volgens Steiner en dit maakt nu juist het belangrijkste thema uit van de antroposofie , namelijk het kunnen begrijpen van de Christus als fysieke incarnatie Op de aarde in een mens en erna als het opstandings- gebeuren . Men kent wel goden figuren die zouden overeenkomen met Christus indiverse religies .

 3. henri

  Ja, maar het citaat benadrukt hier volgens mij eerder het verschil tussen de godsdiensten als leerstellingen en gesticht door profeten of als een staatsgodsdienst of kerk zoals door de Romeinen en de Christusgebeuren of impuls. Zo is bv de Islam ontstaan als een tegenreaktie voor het gevaar dat dreigde door het intellectuele en arabische denken en de Sorat impuls van het jaar 666 tegen te gaan ( zie ook de academie van Gondisjapoer ).
  Steiner wil hier eigenlijk zeggen dat het Christus-gebeuren / de Christusimpuls een kosmische gebeuren is en teruggaat nog hoger dan de geschiedenis van de mensheid ( de kosmische Christus ) nl tot de kosmische geschiedenis en als men ook weet heeft dat het “mysterie van Golgotha “ de zin van de aarde-ontwikkeling is, dan kan men begrijpen dat de drie voorbereidende ontwikkelingsfasen van de aarde – de oude Saturnus-, de Zonne- en Maanontwikkeling – voorbereidingsfasen zijn geweest voor de gebeurtenis op Golgotha als doel van de aarde . En zoals de oude wijsheid van de mysterieen naar het verleden wijst , zo berust de apocalyptiche wijsheid van de Rozenkruisers, zoals Steiner haar noemt op de toekomst , op dat wat gebeuren gaat > Steiner noemt dit ook het “ weten van de Graal “ omdat het over de kennis van het Christus-mysterie gaat , het voortschrijdenden , altijd verder werkende Christus-mysterie .

  Een prachtig boek hierover ,( mijn tweede alinea hierboven verwijst naar dit bodk )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s