Vrije Scholen: Geen wereldbeschouwingschool maar een methode van onderwijs en opvoeding

Er moet in strikte zin aan vastgehouden worden dat de Vrije School geen wereldbeschouwingschool is. Wat uit de wereldbeschouwing genomen wordt, die wij hier al tientallen jaren vertegenwoordigen, dat moet niet dogmatisch de kinderen worden bijgebracht. Het mag alleen gebruikt worden – omdat het kan worden gebruikt -, om de onderwijsmethodiek, de hele manier van behandeling van het onderwijs te verbeteren, te hervormen.

We moeten echter, dat is een vereiste in onze huidige tijd, er geheel van afzien om inhoudelijk gezien de wereldbeschouwing aan de kinderen te overleveren. Het katholieke kind moet door de katholieke godsdienstleraar in de katholieke leer worden onderwezen; zijn religieuze oefeningen moeten door de katholieke godsdienstleraar worden geleid. Net zo het protestantse kind. Wat met de Vrije Scholen tot stand moet worden gebracht, willen we niet in de verspreiding van een wereldbeschouwing zoeken, maar we willen dat een nieuwe onderwijsmethode, een onderwijsbehandeling, een nieuwe opvoedingsmethode en opvoedingswijze ontspruit uit wat wij brengen kunnen. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 297 – Idee und Praxis der Waldorfschule – Stuttgart, 31 augustus 1919 (bladzijde 86-87)

Eerder geplaatst op 25 juni 2015 (29 reacties)

Advertentie

Een gedachte over “Vrije Scholen: Geen wereldbeschouwingschool maar een methode van onderwijs en opvoeding

 1. Bernard

  Zo spreekt Steiner ook over de verschillende religies, zoals in deze Citatensite al eens gepubliceerd is:
  “De woorden van Christus: “Zoek niet naar het Rijk Gods, want het Rijk Gods is midden onder u”, is geheel letterlijk te nemen. Geheel in deze zin spreekt ook de geesteswetenschap van de geestelijke werelden. En altijd zijn er ingewijden geweest die de middelen en wegen kenden, om in deze rijken binnen te gaan. Alle religies spreken van hen. De geesteswetenschap is slechts het middel om deze fundamentele waarheid van alle religies weer te ontsluiten. Alles wat we hier om ons heen zien en waarnemen, is een gevolg en werking van wat er in de geestelijke werelden gebeurt. Alles wat zich op aarde manifesteert, is slechts een uitwerking (Duits: Ausgestaltung) van wat in de geestelijke werelden werkt en leeft.”
  Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 16 juni 1907 (bladzijde 24)

  Het gaat dus uitsluitend om het bewustzijn met betrekking tot de geestelijke wereld, of – in het citaat van vandaag – hoe we in het onderwijs met kinderen omgaan!
  De essentie van antroposofie: bewustzijnsontwikkeling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s