Laten we zeggen, ik sta bijvoorbeeld voor de vraag, of een mens schuldig is of onschuldig, of hij uit kwade wil of uit een onschuldig hart heeft gehandeld. Als ik daarover nadenk, dan zal ik geen juist oordeel krijgen. Maar ik zal tot een antwoord komen, als ik zijn leven bekijk, voor zover het voor mij toegankelijk is; als ik mij afvraag: Wat is er met hem gebeurd? Hoe is hij mij tegemoetgetreden? Hoe sprak hij tot mij? Hoe sprak hij met andere mensen? – Dit zijn dus geen antwoorden, maar vragen die ik mij zelf geschapen heb. Die zijn te bedenken. Als ik dit op levendige wijze doe en het antwoord onderdruk, dan komt het ertoe dat het beeld, dat ik mij maak, zelf het antwoord geeft. Mezelf schakel ik als het ware uit.
Als u dit met al uw wilskracht doet, zichzelf uitschakelen, zodat u zelf er niet bij bent, dat uw denken onderdrukt is, als u er toe kunt komen, zich geen antwoord te geven, maar met de voorbereide vraag in te slapen, dan zult u ervaren, dat u ’s morgens ontwaakt met een antwoord, dat veel juister en zekerder is, dan die welke u ’s avonds zou hebben kunnen verkrijgen. Terwijl uw fysieke lichaam rustte, was uw geest buiten uw lichaam en heeft de middelen om de vraag te beantwoorden uit de hogere werelden gehaald. Het is aan te bevelen om een potlood klaar te leggen, dan kan men ’s morgens bij het ontwaken het antwoord meteen opschrijven. Laat men dit na, dan vergeet men het weer, omdat men onder heel andere invloeden komt.
Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 21 februari 1904 (bladzijde 42-43)
Eerder geplaatst op 15 juni 2015 (2 reacties)
En weer valt me op dat Steiner het woord onderdrukken gebruikt. Kennelijk zijn er best dingen die je mag/moet onderdrukken.
Dit leerde ik al van mijn leraren toen ik een jongere was. Nee, geen antroposofen, ook geen vrijeschool.
Wat zeiden die leraren dan precies, Bernard? Zeiden ze ook dit: ‘Terwijl uw fysieke lichaam rustte, was uw geest buiten uw lichaam en heeft de middelen om de vraag te beantwoorden uit de hogere werelden gehaald.’
Ik schreef toch dat het geen antroposofen waren, Ridzerd. Maar wat ze zeiden kwam neer op: ‘de nacht doet een heleboel; als je met een lastige vraag zit moet je er mee inslapen, dan heb je een goede kans dat je wakker wordt met een antwoord waar je wat aan hebt’. Een leraar op de middelbare school zei ooit dat het onbewuste veel meer opneemt dan je bewust ervaart en dat dat in je slaap tot z’n recht komt.
In de volksmond luidt het: Er nog een nachtje over slapen.
Klopt, Bernard, Maar je wekte wel de indruk dat die leraren precies wisten wat erin dit citaat staat. Maar waarschijnlijk toch niet dat de geest in de nacht het antwoord uit hoger werelden krijgt, want alleen al bij de term hoger werelden komen velen niet meer bij van het lachen.
Van belang hierbij is: hoe en waarmee je inslaapt en weer ontwaakt.
Dat leerde ik niet van mijn leraren toen ik jongere was en op de vrije school zat. 🙃😇.
Maar leraren op een vrije school mogen ook niet Antroposofie doceren aan de leerlingen. Zelf moeten ze wel degelijk kennis hebben van Antroposofie maar deze dient met een vertaalslag naar de leerling gebracht te worden..
Overigens hield niet elke leraar zich daaraan, zoals Claartje Wijnbergh, en daar ben ik haar heel dankbaar voor…
Zoals ook helaas het tegengestelde voor komt; leraren die niet of nauwelijks iets van Antroposofie afweten en wel verbonden zijn aan een vrije school.
Ik heb wel de ervaring als klein kind dat als ik het even echt niet zag zitten, dat ik ging liggen slapen. Dat ik dan als ik weer wakker werd, rust had. een oplossing wist, of mezelf zelfs afvroeg waar ik me nou druk over had gemaakt. Zonder dat ik van tevoren een duidelijke vraag had gesteld of het gevoel kreeg dat ik een antwoord vanaf de andere kant had mee gekregen.
Mijn moeder zei altijd: “Breng je problemen naar God’s altaar, en laat ze daar, en laat ze daar…..
Intiutief heb ik dat vertaalt als: Dan moet ik dus nu maar even gaan slapen…
” Het is aan te bevelen om een potlood klaar te leggen, dan kan men ’s morgens bij het ontwaken het antwoord meteen opschrijven. Laat men dit na, dan vergeet men het weer, omdat men onder heel andere invloeden komt. ”
Ja ook voor mij een duidelijk ervaringsfeit. De kennisbron en de stimulans die van deze vorm van kennisname uit gaat is bijzonder waardevol.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar mocht me wel iets van belang invallen, dan heb ik ook geen potlood en papier klaar liggen, maar is ook niet nodig want notities maken kan vandaag de dag op de smartphone.
Je kunt het tegenwoordig zelfs ook met een voicerecorder (ook mogelijk met smartphone) doen en dan later verder in gedachten en op schrift uitwerken.
Ja, daar had ik nog niet eens aan gedacht, maar dat kan ook. Het is toch ongelooflijk en prachtig wat de hedendaagse techniek allemaal kan. Ik heb op verjaardag zo’n Google Home speaker gekregen. Ik dacht wat moet ik daar mee, maar het is erg handig. Ik zeg bijvoorbeeld: Speel eens wat muziek, en prompt komt er muziek en dan ook nog mzuiek naar mijn smaak, want dat weten ze ook aan de hand van wat ik op Youtube bekijk. Men kan ook van alles vragen, bijvoorbeeld: Krijgen we vandaag regen in Sneek? Of: hoe kan men het beste komkommer bewaren? Of: vertel eens een grap.
Ja, Marie steiner schreef indertiijd wat minachtend over onze ‘ trockene Maschinenzeit’ en het zal ook allemaal wel weer ahrimanisch zijn en afkeurenswardig, maar daar heb ik verdere schijt aan. 😀
Dan heeft Ahriman denk ik, je precies waar hij je hebben wil.
Enne ik heb laatst ook bij iemand aan tafel gezeten waar, terwijl we zaten te praten google spontaan mee begon te reageren. Maar als je dan letterlijk zegt: “Google hou je kop” dan vraagt-ie wat je bedoelt…. 😊
Als ik lees hoe Marie Steiner in de wereld stond dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ze hier en daar een wat hautaine houding had, maar dat het tijdperk van de machine een kilheid uitstraalt, empathie en invoelend vermogen ondermijnt, ik denk dat ze dat uitermate scherp gezien heeft.
Wel grappig. Handige hulpmiddelen, Ridzerd. Prima toch.
Haike, Google begint nooit spontaan mee te praten. Je moet altijd eerst beslist zeggen Hey Google of Oké Google, anders reageert het apparaat nergens op.
Interessant. Ik zal de verdere technologische ontwikkeling van Google Home speakers in de gaten gaan houden, Ridzerd. Misschien koop ik er in de toekomst ook één.
Ja, John, duur zijn ze ook niet. Er zijn geloof ik verschillende soorten, maar die van mij is een zogenaamde Google Nest. Het is een klein rond apparaat, ongeveer 10 cm in doorsnede en 4 cm hoog. Het geluid is opvallend goed voor zo’n klein ding.
https://store.google.com/nl/product/google_nest_mini
Dank je voor de informatie Ridzerd. Ik denk dat dit soort apparaten nuttig kunnen zijn.