Niemand moet zich verbeelden beter te zijn dan anderen

De antroposoof moet voelen dat wij een deel van het geheel zijn, dat wij voor alles wat er is, medeverantwoordelijk zijn. Wie niet in staat is te voelen dat hij mede schuld eraan heeft als morgen iemand steelt, die is ook niet in staat te weten hoe hij met het geheel samenhangt; hij is niet in staat de wortel van het kwaad te zien. […] Niemand hoeft zich te verbeelden goed te zijn of veel beter te zijn dan de anderen. De gedachte dat wij niet veel beter kunnen zijn dan een ander moet ons volledig vervullen. Wat hebben we bijvoorbeeld gedaan als we mensen gelukkig maken terwijl we, doordat we leven op de wijze zoals we leven, velen ongelukkig maken. Onwetendheid is de wortel van het lijden in het leven. Onwetend als we vaak zijn, zijn wij het die het mes geslepen hebben voor degene die het ten kwade gebruikt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 15 februari 1904 (bladzijde 34-35)

Eerder geplaatst op 11 juni 2015  (3 reacties)

7 gedachtes over “Niemand moet zich verbeelden beter te zijn dan anderen

  1. Bernard

    in 1904 was er nog lang geen wereldwijde communicatie, waardoor mensen zich uitsluitend konden spiegelen aan hun eigen kleine omgeving. Inmiddels weten we in 2020 veel meer waartoe mensen in staat zijn! Dagelijks vernemen we hoe wereldwijd met mensen wordt omgegaan, hoe ze vermoord worden vanwege hun godsdienst, afkomst of wat dan ook. Als je de artikelen leest over de 2e Wereldoorlog of de Indonesische bevrijdingsoorlog (’45-’50) in de NRC van afgelopen zaterdag 18/01, dan weet je dat Steiner erg gelijk had!

    1. Ja in dit informatietijdperk wordt veel blootgelegd en kunnen veel mensen zich van heel van zaken bewust worden. En dan heb je tegenwoordig, niet alleen tegenwoordig natuurlijk, ook mensen die je kunt aanduiden als eenzelvigen, die in hun ‘eigen bubble’ hun ‘eigen wereld’ willen creëren en nogal eens andere mensen daarin willen meetrekken. Neem bijvoorbeeld het drama dat zich in Ruinerwold heeft voltrokken: Waarom wilde Gerrit Jan van D. met zijn gezin verdwijnen? (NRC Handelsblad, 19 januari 2020).

      1. Aanvulling: met ‘die dynamiek’ doel ik op een toenemende verantwoordelijkheid bij een groeiend bewustzijn over de wereld en het menselijk zelf (wereldbewustzijn en zelfbewustzijn; wereldkennis en zelfkennis), wat mensen tegelijk onder druk zet.

  2. Dat wat betreft een ‘exoterische kant’ van de zaak. Het bovenstaande steinercitaat is onderdeel van een belangrijke esoterische aanwijzing. Daarbij knoopte Steiner aan op Mabel Collins geschrift Licht op het pad. Het is goed om voordracht van Steiner die in GA 266a direct daaraan voorafgaat ook in zijn geheel te lezen, bestuderen en op zich te laten inwerken. Ze vormen een thematisch geheel. Deel 1 t/m 3 (a,b,c) van GA 266 heb ik de afgelopen twee maanden in papieren drukvorm aangeschaft. ‘k Neem de aanwijzingen en inzichten daaruit zeer ter harte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s