Exact denken 

Dat men de beelden van de bovenzinnelijke wereld op de juiste wijze beoordelen kan, dat men weet, hoe men deze beelden op de geestelijke realiteit moet betrekken, dat moet men bereiken doordat men het exacte denken dat men zich heeft verworven als moderne mens, nu op de beeldenwereld toepast, dat men werkelijk in deze beeldenwereld denkt, zoals men denken geleerd heeft in de gewone fysiek-zintuiglijke wereld. Ieder gedachteloze aanschouwing is voor de moderne initiatie schadelijk. Alles wat men aan gezond denken als moderne mens heeft ontwikkeld, moet in de hogere kennis worden binnengedragen. Zoals men zich in de gewone fysiek-zintuiglijke wereld oriënteren kan, als men ordelijk denken kan, zo kan men zich alleen dan pas juist in de wereld van de geest, die men door de moderne initiatie binnengaat, oriënteren als men alles wat men door imaginatieve, geïnspireerde, intuïtieve kennis verkrijgt, op de juiste wijze kan doordringen met het denken dat men zich hier in de zintuiglijke wereld heeft eigengemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 210 – Alte und neue Einweihungsmethoden – Dornach, 12 februari 1922 (bladzijde 86)

Eerder geplaatst op 18 mei 2015 (5 reacties)

4 gedachtes over “Exact denken 

  1. Bernard

    Ons denken is over het algemeen gebaseerd op materialistisch-wetenschappelijke wetmatigheden. Mijns inziens is dat niet van toepassing op de geestelijke wereld; je moet juist door het materialistisch-wetenschappelijke denken heenkijken, net zoals je door de letterlijke tekst van goede gedichten heen moet kijken om te bevatten wat de dichter bedoelt.

    1. Het denken kan gespiritualiseerd worden; opstanding van het denken, levend denken. Dat doorheen kijken doe je met zekere gedachten. Neem in dat verband een basisidee van Goethe: al het vergankelijke is slechts gelijkenis (enzovoort).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s