Leugenachtigheid/Levenskracht

Bij de leugenachtigheid is het zo dat deze zich, en ook iedere afzonderlijke leugen, zich in het etherlichaam uitdrukt. Het etherlichaam verliest aan vitaliteit en levensenergie, als de mens leugenachtig is. Dat kan men zelfs uiterlijk constateren. Hoe vreemd het voor onze tijd klinkt, waar is het echter toch dat bij mensen die veel liegen, bijvoorbeeld wonden onder verder identieke omstandigheden moeilijker zijn te genezen dan bij eerlijke mensen. 

Vanzelfsprekend mag men dit niet absoluut concluderen, er kunnen ook anderen reden zijn. Maar vooropgesteld dat al het overige hetzelfde is, zijn bij leugenachtige mensen wonden moeilijker te genezen dan bij waarheidsgetrouwe mensen. 

Het is goed acht te slaan op zulke dingen in het leven. En dat is ook gemakkelijk verklaarbaar. Het etherisch lichaam is het eigenlijk levensprincipe, het bevat de levenskrachten. Deze worden ondergraven door de leugenachtigheid. Zodat niet zo veel levenskracht door het etherlichaam kan worden afgegeven, als het voor een genezing nodig is, als aan dit etherlichaam door leugenachtigheid onttrokken zijn, als het niet altijd doordrongen was van die aandriften, van die realiteiten, die voortkomen uit de waarachtigheid. We zouden op deze dingen wel acht moeten slaan, want we zullen het leven in menig opzicht beter begrijpen, als we dit doen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – München, 11 december 1910 (bladzijde 209)

Eerder geplaatst op 3 september 2013  (11 reacties)

P.S. Bij de vorige plaatsing van dit citaat op 3 september 2013 was er bij de reacties een kleine discussie over de vertaling van het Duitse woord Bewegungen. Michel Gastkemper vertaalde het met aandriften. Frans Wuijts noemde toen de woorden: voorvallen, feiten, gebeurtenissen. Mij valt nu het woord processen in. Dit lijkt mij nu het goede woord.

4 gedachtes over “Leugenachtigheid/Levenskracht

  1. Haike

    Van iets van dit citaat kan je terug vinden in de Kinesiologie en de NEI therapie. Daar worden spiertesten gebruikt. Om te controleren of de spiertest juist werkt laat je de client duim en wijsvinger tegen elkaar zetten, alsof deze een muntje vast houdt. De therapeut sluit zijn handen om de duim en wijsvinger van de client, en laat deze zijn ware naam hardop uitspreken, Ik ben .. gevolgd door de naam.

    Dan trekt de therapeut aan duim en wijsvinger, wanneer de client duim en wijsvinger tegen elkaar kan houden is het, het juiste antwoord.

    Daarna laat de therapeut de client iets zeggen wat niet klopt, waar een incongruentie in zit. Dus b.v. “Ik ben Jan Klaassen”. De therapeut trekt weer aan duim en wijsvinger die door de client tegen elkaar worden gehouden. Omdat er nu sprake is van een incongruentie, iets wat niet klopt met de ware aard van de client zal er een spierverzwakking optreden, de client is niet in staat bij de gelijke kracht waarmee getrokken wordt, duim en wijsvinger tegen elkaar te houden.

    Om te voorkomen dat de therapeut met een verschillende spierkracht trekt, en er sprake kan zijn van een subjectieve invloed/meeting, wordt er ook wel met een pendel of een biotensor gemeten/gewerkt.

  2. Theo Verwijst

    ik zou het gewoon vertalen als beweegredenen, voortvloeiend uit een waarachtige grondhouding. Dat blijft ook het dichtst bij de Duitse tekst.
    Bij aandriften denk ik toch aan een minder gerijpte grondhouding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s