Nu ik tot dit inzicht gekomen ben, zou ik het liefst mijn leven verder doorbrengen zittend in een stoel (2 van 3)  

Vóórdat iemand ingewijd is, vindt hij het ene belangrijk en het andere niet, onder invloed van een duistere drang in hem. De ingewijde zou het liefst op een stoel gaan zitten en de wereld zijn gang laten gaan, want – het komt er eigenlijk niet op aan of het een of het ander wel of niet gebeurt.

Dan is er dus alleen de correctie, waardoor de ingewijde niét op een stoel gaat zitten en de wereld zijn loop laat hebben en dat is: terug te zien in vroegere levens. Daaruit leest hij in zijn eigen karma de opgave voor zijn huidige aardeleven en wat zijn vroegere aardelevens hem opleggen, doét hij dan ook, bewust.

Hij laat het niet na omdat hij denkt dat zijn vrijheid erdoor beknot wordt, maar omdat hij door dat waarnemen van vroegere levens tevens ziet wat er tussen een dood en volgende geboorte gebeurd is en daardoor begrijpt hij dat het verstandig is om de vereiste vereffening tot stand te brengen. Hij zou zich niet vrij voelen, als hij niet in de gelegenheid zou komen om de opgaven uit het vorige aardeleven te vervullen.

 Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – deel 1 – Dornach, 23 februari 1924 (bladzijde 63)

Vertaling: A. Goedheer–de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius

Eerder geplaatst op 13 mei 2015

4 gedachtes over “Nu ik tot dit inzicht gekomen ben, zou ik het liefst mijn leven verder doorbrengen zittend in een stoel (2 van 3)  

 1. Anoniem

  Het hogere bewustzijn van de ingewijde maakt hem vrijer losser t.o.v.de wereld om hem heen,
  Maar het feit dat de ingewijde inzicht heeft in vroegere aarde-levens,en wat die hem gebracht hebben met hieraan gekoppeld het inzicht van de opgaven welke hij in komende levens te vervullen heeft.
  Met andere woorden het vrijer staan t.o.v.de wereld waarin de ingewijde op aarde leeft zou kunnen leiden tot het zich koesteren en lekker in die stoel blijven zitten.Neen hij beleeft tot zijn redding!
  dat hij nog niet vrij is,de optimale vrijheid is in feite het eindpunt van de mens van zijn ontwikkelingsweg op aarde.
  Wij en met ons ook de ingewijden hebben nog een lange weg te gaan…
  Dat zijn zo gedachten die bij mij opkomen na lezing van dit citaat
  Anton van Rooijen

 2. henri

  Ergens vermeldt Steiner ook dat , hoe verder men ingewijd wordt , hoe meer er een karmaorgaantje in werking gaat treden waarbij en de gevolgen zal waarnemen van de ene of andere gestelde daad die men zou stellen .

  1. Er staat mij ook iets van bij. Men krijgt bij het verrichten van een daad een beeld van de daad die men moet verrichten om de daad weer te vereffenen.. Ik weet echter niet meer waar dat in staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s