Sociale vooruitgang/Spiritueel inzicht

Degene, die geestelijke inzichten niet erkent en zich allerlei gedachten en idealen vormt, hoe men de menselijke vooruitgang tegenwoordig zou kunnen bevorderen is vergelijkbaar met iemand die een tuin voor zich heeft met veel planten, die beginnen afstervingsverschijnselen te vertonen; hij doet dit, doet dat, doet van alles, doet de hele tijd veel moeite – maar hij bereikt niets. Ja, de ene plant gaat het een beetje beter, de andere weer slechter, in het geheel wordt het niet beter met de planten. Waarom wordt het niet beter? Omdat misschien een of andere ziekte de wortels heeft aangedaan (Duits: ergriffen), die hij niet opmerkt. 

Zo is het ook met het sociale streven van menigeen. Ze geven zich ontzaglijk veel moeite, ze doen enorm veel voortreffelijke dingen met betrekking tot de oppervlakte, maar ze dringen niet door tot de wortels, want in de wortels van het leven van onze hedendaagse mensheid ontbreekt het aan erkenning van een werkelijk geestelijke wereld. En al stelt men nog zo veel schijnbaar zeer goed gefundeerde sociale inzichten op, ze zullen in werkelijkheid niet vrucht dragen voor de mensheid, als ze niet gebaseerd zijn op de inzichten, die alleen kunnen voortkomen uit de geesteswetenschap.

 Bron: Rudolf Steiner  – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – St. Gallen, 26 oktober 1916 (bladzijde 155)

Eerder geplaatst op 7 mei 2015  (2 reacties)

9 gedachtes over “Sociale vooruitgang/Spiritueel inzicht

 1. henri

  Ja, men wil zoveel veranderen ,maar aan opvoeding en onderwijs doet men niets ,dat gaat alleen maar sterk achteruit ….breng maar heel de werld naar ons kikkerlandje want daar is zoveel welstand wordt er geredeneerd .

  1. Haike

   Nou helemaal onterecht is dat toch niet? Als je kijkt naar een gemiddelde sloppenwijk in een willekeurig land in Africa? Dat wij zelf ook maar op een heel oppervlakkige manier hebben om inderdaad met opvoeding en onderwijs om te gaan, is hun ogen denk ik nog steeds meer en beter, dan wat ze zelf hebben. Dat verbaasd me dus niet zo.

   En als je daarnaast alleen maar te horen krijgt wat je wel en of niet mag door figuren als Bashar al-Assad vind ik het niet gek dat je je heil ergens anders gaat zoeken.

   1. henri

    Haike , ik vindt het verkeerd van hier ( bij dit citaat ) te gaan extrapoleren . De sloppenwijken zullen bij ons vlugger wortel schieten dan je zal denken , en ze zijn er inmiddels al overal . Als een zogenaamd rijk land zich vermengt , ttz zaken doet op een verkeerde manier zoals door onze politici met andere onderontwikkelde landen ,dan zal het rijken land ontaarden en ervan slechter worden en het arme lans zal zich op de kap van het andere land verbeteren op aterieel gebied , maar daarom nog niet op moreel gebied , dat is een oude waarheid .

 2. Weer een mooie steinertekst, Ridzerd. Dank. Bij dit soort kwesties, noties, komt het mijns inziens ook aan op nagaan en evalueren en actualiseren en concretiseren. Hoe staat het wat dat aangaat bijvoorbeeld met de huidige EU idealen en brexit perikelen, mag worden afgevraagd. Daarover zal ik binnenkort een blog schrijven. Mijn blog van afgelopen vrijdag 2020: Brexit becomes Brexit and UK remains UK? (Cahier, 13 december 2019) is wat dat betreft een schot voor de boeg.

 3. Anoniem

  Ja, let op de opvoeding en scholing van kinderen. Zodat ze later als vrije mensen In het leven kunnen staan. Bij een gezonde opvoeding komen mentaal en sociaal gezonde volwassenen, die gezonde besluiten kunnen nemen in de samenleving

 4. Anton van Rooijen

  Anton van Rooijen
  Steiner geeft hier het voorbeeld van de plantentuin en het sociale streven van de mensheid.
  Maar dat zijn maar 2 voorbeelden ,je zou hier gemakkelijk nog vele duizenden aan toe kunnen voegen waarmee de mensheid op aarde tijdens zijn leven op aarde te maken heeft.
  Het ontkennen van het bestaan van een voor de organen onzichtbare wereld,de geestelijke wereld, leidt uiteindelijk tot misstanden tot catastrofen
  Met de gevolgen daarvan worden wij helaas dagelijks in grote getalen in de wereld om ons heen
  geconfronteerd.
  De basis van alle kwaad ,het boze, komt in feite voort uit ons egoisme en het tekortschiedende bewustzijn van de geestelijke wereld.

   1. Anoniem

    Jazeker Haike,ik bedoel de fysieke organen,de organen waarmee je niet in de geeestelijke
    wereld kunt kijken,voelen etc.
    (overigens is het wel zo dat deze fysieke organen ook een geestelijke kant hebben,elk van onze
    organen is mede ontstaan aan de werking van planeten.

    Anton van Rooijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s