Het is waarachtig niet bijzonder moeilijk in te zien dat wat de mensen al sinds eeuwen aanzien voor een zekere religiositeit, meer een uiterlijke zaak is, dat het niet een werkelijk georiënteerd zijn op de bovenzinnelijke wereld is. De mensen hebben tot op de dag van vandaag met een zekere onbekommerdheid om de bovenzinnelijke wereld geleefd. En de ommekeer van de tijden vraagt nu van de mensheid een zich weer oriënteren op de bovenzinnelijke werelden. De mensen moeten leren weer het oog te richten op de spirituele werelden, maar op een andere manier als men zich dat tegenwoordig vaak voorstelt.
De mensen willen bij het gebruikelijke comfortabele geloof blijven, dat niet veel innerlijke inspanningen vergt. Degenen die bij dit gemakkelijke geloof zijn gebleven, zijn de grootste vijanden van de ware huidige vooruitgang. De kerken, die zich verzetten tegen de nieuwe wegen tot bovenzinnelijkheid, die zijn in waarheid vandaag de dag de aanleiding dat steeds materialistischer en materialistischer impulsen in de mensheid komen. Noodzakelijk is het in de huidige tijd op zeer concrete wijze de blik te richten op de bovenzintuiglijke werelden.
Bron: Rudolf Steiner – GA 190 –Vergangenheits- und Zukunftsimpulse im sozialen Geschehen – Dornach, 23 maart 1919 (bladzijde 47-48)
Eerder geplaatst op 18 april 2015
Voor een flink aantal mensen is de idee van een voorgeboortelijk bestaan, preëxistentie, een denkbeeld waaraan ze geen realiteitswaarde kunnen toekennen. Dat zie je onder andere aan leden van zekere kerkstromingen. Ken persoonlijk zo iemand; een goede werkcollega. Overweeg om hem op zeker moment het boek Uit de sterren – De lange weg naar een nieuwe geboorte (Uitgeverij Stiichting Rudolf Steiner Vertalingen, 2019) cadeau te doen. Enkel om zijn vrije oordeelsvorming te bevorderen. Daartoe gelegenheid te bieden. Nothing more, nothing less.
De kerken lopen over het algemeen leeg, ik denk dat dat komt omdat velen op onbewust niveau weten dat er meer is dan dat ze daar verteld wordt.
De weerstand is volgens mij vele malen groter vanuit de medische wereld een uitzondering hier en daar daargelaten. Laten we zeggen dat dat de lichtpuntjes zijn.
Maar de gedachte dat er voor de geboorte iets zou zijn, en dat er na de dood ook iets zou zijn wordt natuurlijk tot in extreme proporties de grond ingetrapt door de farmaceutische industrie, die de inquisitie van toen heeft vervangen
Microbioloog Rosanne Hertzberger schreef onlangs het volgende prikkelende opiniestuk: Ziek? Welnee! Je lichaam kletst maar wat raak (NRC Handelsblad, 23 november 2019). Als abonnee van die krant kan ik online reageren op opiniestukken. Deed ik ook in dit geval en wees haar op mijn blog Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk (Cahier, 15 april 2016).
En de arts Mieke Mosmuller is zeker ook een lichtpunt als het gaat om ruimhartige geneeskunde met een streven naar gezond bewustzijn. Bezocht afgelopen vrijdag weer een voordracht van haar, waarover ik schrijf in de tweede alinea van mijn blog Ge-waar-worden (Cahier, 25 november 2019).
Aan de andere kant heb je die zogenaamde Ministries die volle zalen trekken.
Heb wel eens zo’n dienst bijgewoond.
Ik ervoer het als veel show en (sorry).
Toevoeging
…en herrie
Beste Ridzerd,
Bedankt voor het plaatsen van die essentiële korte fragmenten die mensen laten zien dat antroposofie geen geloofsrichting, of een of andere idealistische groepering is. Ik ben bij het schrijven van mijn boek “Euthanasie en Spirituele consequenties” vaak geïnspireerd door jouw keuzes van kern-inhouden van de antroposofie. We weten dat alles wat onze zielen raakt, al is het ook maar kort, in de duur van ons leven zijn uitwerking heeft. De vertaling vind ik bovendien uitstekend en laat vooral zien dat er besef is van het laten gelden van de werking van de Duitse taalgeest. Het is tragisch dat Duits geen verplicht vak meer is op onze middelbare scholen.
De aanblik van het blije geloofsgevoel is voor een gezond oordeelsvermogen een waarneming van de werking van lagere Luciferische wezens, die ook is sommige antroposofische kringen graag verkeren. Devotie heeft een andere oorsprong, en voert ook niet tot materialisme.
Henk Smith
Het gaat om deze boekuitgave, neem ik aan: Euthanasie en spirituele consequenties – Waarom herinneringen zo belangrijk zijn bij het sterven.
Bedankt, Henk. Frappant dat je mijn Duitse vertalingen wel goed vindt. Want ik ben nota bene na twee jaar op de mulo te hebben gezeten van die school af gegaan, omdat mijn cijfers voor Duits en algebra te laag waren. Ik ben toen naar LTS elektrotechniek gegaan. Duits heb ik eigenlijk alleen wat geleerd door Steiner te lezen met het woordenboek bij de hand. Ik lees ook nooit wat anders in het Duits. Duits spreken kan ik helemaal niet. Engels wel iets beter.
Ja, klopt. Pas uitgegeven bij Boek.Scout in Soest.
Lijkt me een lezenswaardig, interessant en prikkelend boek, Henk. Proficiat met de voltooiing en publicatie.
Mijn gedachten gaan bij dit onderwerp tevens uit naar de zelfdoding van de schrijver Joost Zwagerman (1963-2015). Zangeres Wende Snijders zette zijn gedicht Voor alles om in het volgende muziekstuk: