Rafaël

Gisteren kon ik natuurlijk slechts zo ver gaan, als in een openbare voordracht gegaan kan worden, toen ik opmerkte dat Rafaël bij zijn geboorte de christelijke impuls al van nature in zich had. Men mag zich daarbij niet voorstellen dat Rafaël de christelijke begrippen – ik heb nooit gezegd: begrippen, maar impulsen -, dat Rafaël christelijke begrippen of voorstellingen meegebracht had.

Impulsen brengt men van het ene leven in een ander leven, zodat wat in een leven begripsmatig opgenomen wordt, in geheel andere wijze met de mens verenigd wordt en dan als krachten optreedt; zodat het vermogen om zijn fijngevoelige, betekenisvolle christelijke figuren scherp uit te beelden, van Rafaëls vroegere incarnaties was gekomen; dat was het, wat hem laat kenschetsen als een soort geboren Christen. 

De meesten van onze vrienden weten immers dat Rafaël, voordat hij deze incarnatie heeft doorgemaakt, die van Johannes de Doper heeft doorgemaakt, en toen zijn de impulsen in zijn ziel opgenomen, die dan eruit kwamen in het leven van Rafaël zogezegd als hem aangeboren, als al van de geboorte af aanwezige christelijke impulsen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – München, 12 maart 1913 (bladzijde 282)

Eerder geplaatst op 17 april 2015 (10 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Rafaël

  1. Mooi steinercitaat. Aan de individualiteit van Rafaël (1483-1520) wordt weer iets duidelijk gemaakt. Nu met betrekking tot specifieke kwaliteiten van denk- en wilskracht, gedachten en impulsen, meerdere aardelevens van een individu omspannend en doorwevend. Vergelijkingsmateriaal en aanvulling: voor iets meer over een andere persoonlijkheid (andere incarnatie) van dezelfde individualiteit in kwestie, zie Novalis (1772-1801) in mijn reactie van 19 november 2019 in de context van het steinercitaat van die dag.

  2. Goed trouwens dat je in het steinercitaat een snelkoppeling naar Rafaël hebt aangebracht, Ridzerd. Dat is het mooie van internet, zo kunnen mensen gelijk achtergrondinformatie meekrijgen.

    1. Ja, heel handig, John. Ik ben enige tijd geleden van plan geweest om bij elk citaat een afbeelding of video te plaatsen, maar daar ben ik mee gestopt, want op Facebook, waar de citaten vaak geplaatst worden op antroposofische sites, kwam bij sommige plaatjes negatief commentaar. Als er bijvoorbeeld een afbeelding van Christus bij stond, dan werd dat een afbeelding gevonden dat niet met de werkelijke Christus overeenstemde. En zo was er wel meer. Jammer, want plaatjes en filmpjes kunnen de site levendiger en aantrekkelijker maken.

  3. henri

    Was vandaag ook aan het lezen over Rafael in een buitengewoon interessant boek over de nieuwe sterrenwijsheid en stervenshoroscopen in het werk van L de La Houssaye , staat oa in : Biografieen van Rafael … “je kunt alleen Rafaels schilderijen beschrijven , je moet afzien van de aardse persoon van Rafael die de schilderijen gemaakt heeft en deze zo proberen te beschrijven alsof ze door een bovenaards wezen gemaakt zijn , dat tijdens zijn leven de aarde helemaal niet echt beroerd heeft “ deze uiting van Herman Grimm is buitengewoon karakteristiek voor het wezen van Rafael . Nadat hij vier keer eraan begonnen was vondt hij het nog onbevredigend .
    Beiden , Rafael en Novalis zochten naar het Sofia wezen . Bij Rafael speelde de dood van zijn moeder aan 8 jarige leeftijd een verdere lotsbepalende rol in zijn werk en leven . Zijn voornaamste werk op geestelijk gebied is de Sixtijnse madonna, die hij heel waarsch in 1513 schilderde aangezien Bramante toen nog leefde en deze is door pure imaginaties over het Sofiawezen tot stand gekomen . De volgende latere madonnas weerspiegelen echte aardse menselijke madonnas .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s