Oogkleppen

Er is een zeer, zeer te goeder trouw zijnde, waarschijnlijk ook volkomen van de waarheid van wat hij beweert, absoluut doordrongen man, die over de religieuze opvoeding van kinderen geschreven heeft in de eerste, in het voorjaar verschenen vrijdenkerskalender. Hij heeft de volgende logica ontwikkeld. Hij zegt: Men moet de kinderen niet godsdienstig opvoeden, want het is onnatuurlijk. Als men namelijk de kinderen opgroeien laat, zonder dat men hen religieuze begrippen en ideeën bijbrengt, zonder dat men hen religieuze gevoelens bijbrengt (Duits: einimpft), dan ziet men dat ze er vanzelf niet opkomen; daarmee zou aangetoond zijn dat het onnatuurlijk is om de mensenziel zulke begrippen en ideeën op te dringen, omdat ze slechts van buitenaf ingeprent zijn. 

Het is zeer zeker dat degenen die zich tegenwoordig vrijdenker noemen, met enthousiasme zo’n gedachte opnemen en hem zelfs diepzinnig vinden; men hoeft slechts het volgende te overwegen: Het is algemeen bekend dat een mensenkind, dat vóór het spreken geleerd heeft, zou worden verplaatst naar een onbewoond eiland, als het daar opgroeien moet, zonder dat het een menselijk geluid hoort, nooit zou leren spreken! Daaruit blijkt dat het spreken zich bij de mens niet vanzelf vormt, als het hem niet van buitenaf bereikt. De goede vrijdenkende preker zou ook zijn aanhangers moeten verbieden de mensenkinderen het spreken te leren, omdat ze hun spreken niet uit zichzelf ontwikkelen. We zien dus dat iets wat heel logisch lijkt en wat soms een zeer brede gemeenschap als diepzinnig opvat, niets anders is dan een logische onzin; want op het moment dat men daarover nadenkt, blijkt het meteen logisch heel krakkemikkig. Hier hebben we een mens die met oogkleppen behept is. Zulke voorbeelden vinden we om de haverklap in het leven vandaag de dag.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – München, 10 maart 1913 (bladzijde 253)

Eerder geplaatst op 16 april 2015   (4 reacties)

3 gedachtes over “Oogkleppen

 1. Els Sluijter

  Geachte Ridzerd, ik lees telkens met interesse de citaten van Rudolf Steiner, dank daarvoor. Ik vraag me echter af waarom die storende en foute fotoreclame met meisjes er telkens bij staat. Kan dat niet verholpen worden? Hartelijke groet, Els.

  1. De reclames worden er door de beheerders van WordPress bij gezet, Els, dat gaat buiten mij om. Normaal zie ik de reclames zelf ook niet, alleen als ik uitlog van mijn site krijg ik reclame te zien. Waarschijnlijk krijgt ook niet iedereen dezelfde reclame te zien. Ik heb nu net even uitgelogd en nu stond er een foto van een meisje met een bundel bankbiljetten in de hand. Het ging geloof ik over een snelle manier om geld te verdienen, maar verder heb ik het niet gelezen.
   Als ik de site reclamevrij wil hebben, moet ik een betaald abonnement nemen en daar voel ik niets voor, ook niet als de lezers het zouden willen betalen. Men moet de reclames maar gewoon negeren, want aan reclame ontkom je toch niet op internet. Heel veel websites zouden niet eens bestaan zonder reclames, want daar verdienen ze hun inkomsten mee. Hartelijke groet, Ridzerd

   1. Anoniem

    Ritzerd, ik begrijp het, dank voor je reactie, en veel dank voor de waardevolle citaten. Hartelijke groet, Els.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s