Ontwaken uit een soort levensslaap

In feite is de mens in het algemeen in een zeker droom- of slaapleven bevangen. De mensen die door het aardse bestaan gaan, waar ze hun gewone (Duits: alltägliches) leven leiden en nergens over nadenken, lijken inderdaad slapers in het leven, en degenen die zich bekommeren om wat er boven het fysieke leven bestaat, wat inwerkt in het fysieke leven, dat zijn mensen die ook voor het fysieke bestaan wakker worden. We kunnen aanknopen aan eerdere beschouwingen, die ons kunnen laten zien hoe geesteswetenschap, als ze in de juiste zin begrepen wordt, geschikt is om in het gehele menselijk bestaan in te grijpen. We zullen zien dat de hele mensheid, als de geesteswetenschap geleidelijk steeds meer baanbreken kan, ook zoiets zal beleven als een ontwaken uit een soort van levensslaap.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Wenen, 21 januari 1913 (bladzijde 147)

Eerder geplaatst op 11 april 2015  (14 reacties) 

Advertentie

14 gedachtes over “Ontwaken uit een soort levensslaap

 1. Mooi en hoopgevend thema. En waaraan lees je dat af? Bij dit soort perspectieven komt het ook op concretiseren, niet enkel idealiseren aan. Mijn blik gaat wat dat aangaat vaak westwaarts; hier een inventarisatie van hedendaags vertaalwerk en moderne publicatievormen: Antroposofisch vertaalwerk (Cahier, 17 november 2019).

   1. Ja, gaat heel goed, John. Er zijn al bijna 1800 volgers en de citaten worden ook veel gedeeld op Facebook. Daarbij komt nog dat Nesta Carsten en ook anderen de citaten plaatsen op antroposofische FB sites.

   2. Haike

    Maar niet alleen via de digitale weg, jouw site wordt ook besproken op plaatsen waar antroposofen elkaar treffen op lezingen en symposiums zoals “Gezond Makend onderwijs” waarvan de laatste van 12 net geweest is.

   3. Mooi Ritchie. In de reactieruimte onder mijn blog van gisteren heb ik als aanvulling ook jouw initiatieven en die van twee andere mensen vermeld. En er is natuurlijk nog veel meer.

  1. Dank je, John. Ik had je blog van gisteren al gelezen, maar je opmerking er onder nog niet. Ik blijf me verbazen zo veel jij aanpakt. Die vertaler Deepl moet ik toch eens proberen.

 2. Haike

  Zoals de elementairwezens zeggen: Blijft de antroposofische beweging een pak met stropdas dragen of gaat ze een spijkerbroek aantrekken…

  En zoals ook de Amsterdamse oud wethouder (en later 2e kamerlid) Jan Scheafer in de jaren ’80 al zei: “In geouwehoer kun je niet wonen.”

  Baanbreken dus…

 3. Lieven Debrouwere

  Ridzerd, kun je me helpen? Ik zoek een citaat van Rudolf Steiner waarin hij zegt dat alles wat hier op aarde gebeurt eerder reeds in de geestelijke wereld is gebeurd. Iets van die strekking. Kun je je zoiets herinneren? En zo ja, kun je ’t nog terugvinden? Alvast bedankt voor de moeite.

  1. Ik zou het je heel graag zeggen, Lieven, als ik het wist maar ik weet het ook niet. Ik hoop dat Michel Gastkemper of John Wervenbos dit lezen. Misschien kunnen zij er iets over zeggen, want zij weten beiden heel veel van antroposofie.

  2. Haike

   Dat citaat is inderdaad langsgekomen maar ik kon het ook niet vinden. Maar een aantal voordrachten gehouden in Oktober 1917 zijn gebundeld in het boek “De val van de Geesten van de Duisternis” Uitgeverij Pentagon ISBN 9789072052759 hebben hier mee te maken.

  1. Anoniem

   Ik weet niet of het dat was. In mijn herinnering klonk het anders. Maar het gaat wel over dezelfde kwestie. Ik realiseer me weer eens hoe nauw het luistert als het over de geest gaat. Ieder woord is belangrijk. Je hebt me in ieder geval geholpen. Ik noteer: goed punt voor Ridzerds volgend leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s