Veranderende interesses

We moeten er altijd aan denken dat we door onze occulte ontwikkeling anders worden dan andere mensen. Onze interesses veranderen, en men kan vaak de klacht van esoterici horen dat ze de interesse in veel dingen waarin ze eerder wel geïnteresseerd waren, voelen afnemen en dat een innerlijke verveeldheid en leegte (Duits: Öde  und Leere) in hen opkomt. 

Dit is echter een normale en snel voorbijgaande toestand. En de leegte van de ziel zal spoedig worden gevuld met interesses die de andere honderd-, ja duizendvoudig zullen vervangen. Niettemin moeten we de verbinding met de andere mensen, met de interesses die ons vroeger vervulden, niet opgeven. En bovenal moeten we van andere mensen niet verlangen dat ze hun interessesfeer veranderen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266b – Aus  den Inhalten der esoterischen Stunden/Gedächtnisaufzeichnungen von  Teilnehmern – Band II: 1910 – 1912 – Kristiana, 20 juni 1910 (bladzijde 64)

Advertentie

2 gedachtes over “Veranderende interesses

  1. Mooi steinercitaat, Ridzerd. Goed dat je dit onder de aandacht hebt gebracht. Biedt zinvolle reflectiestof. Dank je. Het laatste deel van de slotzin zou ook kunnen luiden: …en moeten we van andere mensen niet verlangen dat ze hun interessesfeer veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s