Materie is de uiterlijke verschijningsvorm van geest

Wat materie is, verhoudt zich tot geest zoals ijs tot water. Lost u het ijs op, dan is het water. Lost u materie op, dan verdwijnt ze als materie en wordt geest. Alles wat materie is, is geest, is de uiterlijke verschijningsvorm van geest. Het zal nog lang duren tot men deze laatste consequentie moet trekken dat niet het oog het licht, maar het licht het oog gevormd heeft, en de tonen die we horen het oor. Dan zal men ertoe komen, in te zien dat alle materie uit de geest geboren is, en men zal de natuurwetenschappelijke feiten, zonder logische onderbreking, in de geesteswetenschap over leiden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – Berlijn, 17 oktober 1907 (bladzijde 59-60)

Eerder geplaatst op 20 maart 2015

Een gedachte over “Materie is de uiterlijke verschijningsvorm van geest

  1. Bernard

    Als materie zich tot geest zou verhouden als ijs tot water, zou de geestelijke wereld door middel van de kwantummechanica te vinden zijn. Niet voor niets verzuchtte Stephen Hawking, die met zijn berekeningen tot aan de oerknal kwam, dat toen de dichtheid van het heelal en de kromming van de ruimtetijd oneindig zou moeten zijn geweest, en dat hij er alles voor over zou hebben om daar doorheen te kunnen kijken. Zoiets is voor de fysieke mensheid niet te berekenen en dat is de verhouding van ijs tot water wel.
    Nee, de geestelijke wereld is van een totaal andere orde. De krachtwerking ervan heeft uiteraard de fysieke wereld laten ontstaan, met redenen, maar wij kunnen er nu met ons bewustzijn nog totaal niet bij. We hebben al ontdekt dat we met de kennis van de fysieke werkelijkheid er niet komen, dus ons bewustzijn moet zich verdiepen, zodat een kwalitatief totaal andere orde zich kan aandienen, die niet met ons wetenschappelijk denken kan worden bereikt.
    Heel spannend . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s