We moeten onze ontwikkeling zelf in de hand nemen, als we niet dwaas willen blijven

We moeten zogezegd onze ontwikkeling sinds de vijftiende eeuw zelf in de hand nemen, als we niet dwaas willen blijven. […] Dat is in feite toch de ware oorzaak ook voor de sociale schade, die zich sinds het midden van de vijftiende eeuw in Europa heeft voorgedaan: dit ideaal van de Europese, materialistische mensheid om de eigen ziels- en geestesontwikkeling niet in de hand te nemen, maar zo te blijven als men geboren is, en hoe men zich ontwikkelt met zo veel mogelijk uitsluiting van elke ontwikkeling van geest en ziel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 20 juli 1919 (bladijde 312)

Eerder geplaatst op 3 juni 2016 

Advertentie

10 gedachtes over “We moeten onze ontwikkeling zelf in de hand nemen, als we niet dwaas willen blijven

 1. henri

  Toevallig vandaag staat er in de krant te lezen :

  Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten: euthanasie moet ook kunnen als het leven “af” is

  Als het leven af is ?? Dus voor de liberalen is er helemaal geen zieleontwikkeling , niet ?

  1. Er zullen ook wel liberalen zijn die geen materialistische opvatting hebben, maar iedereen die dat wel heeft is van mening dat met de dood alles afgelopen is en het leven geen zin meer heeft als het een groot lijden is. Met de dood ben je dus mooi van alles af, is hun mening.
   Dit klinkt heel logisch en in zekere zin hebben ze nog gelijk ook, als deze mening juist zou zijn, maar deze mening is een grote vergissing, eigenlijk een grote zinsbegoocheling.

   1. henri

    Ja , een hele groet zinsbegoocheling zal het voor deze mensen zijn ,en dat zullen ze zien en weten na hun dood .Misschien zal er ooit wel eens een spirituele partij ontstaan ,maar van heel die morele en ethische waarden die de antroposofie kent hebben ze alleszins geen kaas gegeten ….integendeel .

 2. Bernard

  De opmerking “euthanasie moet ook kunnen als het leven “af” is” heeft niets met zielenontwikkeling te maken. Bedoeld wordt het fysieke leven in de fysieke realiteit. En er zijn inderdaad veel liberalen die ook uitgaan van een niet-materiële werkelijkheid en ook antroposoof zijn.
  Overigens: als je nadenkt over jezelf en je bewustzijn gebruikt, blijf je niet zoals je geboren bent.

  1. Haike

   Het fysieke leven in de fysieke realiteit….

   Ja maar die fysieke realiteit is maar een onderdeel van het gehele leven, die namelijk ook een niet fysiek deel bevat, een deel wat niet zichtbaar is via de fysieke zintuigen. Toch heeft ook dat deel invloed op mij als ik hier fysiek rondloop, dus ook de ziel die beïnvloed en beïnvloed wordt, zeker als er euthanasie in het spel is.

   En inderdaad Bernard je blijft niet zoals je geboren bent. De fysieke kanker die ik kreeg werkt tot de dag van vandaag op een positieve, niet fysiek waarneembare manier op me door. Het vormt me geweldig.

  2. henri

   Elkeen kan zich antroposoof noemen ,maar is het daarom niet en het liberale gedachtengoed net als bij vele/ de meeste andere partijen staat haaks tegenover de antroposofie , zij zieh de mens immers als een economisch model , en als de kaars uit is, is het gedqaan ;

   1. Henri, ik denk toch niet dat alle liberalen er zo over denken als jij hier omschrijft. Daar komt nog bij dat politici vaak wat moeten ‘schipperen’ en ‘water bij de wijn doen’ oftewel compromissen sluiten. Denk aan Steiner die zich aansloot bij de Theosofische Vereniging, hoewel hij het met veel daarin niet eens was.

   2. henri

    Juist daarom , omdat het karma de struikelblok vormde en Steiner daar toendertijd nog niet kon/ vermocht over te spreken ( dat heeft hij pas later kunnen doen ) ging hij zijn eigen weg , er speelden daarnaast ook nog andere feiten overigens . En hetzelfde zie je nu bij de politici , Steiner zei toch ook , de minst spirituelen zullen aan politiek gaan doen , immers ook hier zie je weer bij die zaken als euthanasie, orgaandonatie en dgl dat het zieleleven , het karma angstvallig weggemoffeld wordt . Maar zoals de chaos toeneemt door de onwetenden , worden er ook elke dag gelukkig nieuwe zielen bewust , gevaarlijk is wel dat er meer uitersten gaan ontstaan , en het midden ( reeds nu ) weggevallen is .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s