Gezwets

Alles wat de huidige filosofie over ziel en geest spreekt, is een gezwets in louter frasen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 6 juli 1919 (bladzijde 268)

Eerder geplaatst op 13 maart 2015 (5 reacties)

27 gedachtes over “Gezwets

 1. Haike

  Misschien is het goed om voor een eventuele nieuwe lezer te refereren aan hetzelfde citaat maar dan voorzien van 38 reacties, op 04-05-2013. Waar ook gewezen wordt op hoe belangrijk de context is waarin Steiner deze uitspraak doet.

  1. Hoe bedoel je, Haike? Dat ik in dit citaat van vandaag zowel de link naar 13 maart 2015 en de link naar 4 mei 2013 zet? Want de link naar 4 mei 2013 staat wel in het blog van 13 maart 2015.

   1. Haike

    Nee hoor! 😊

    Ridzerd dat was helemaal niet tegen jou gericht, meer een mededeling voor de eventuele onwetende lezer die hier voor het eerst eens een kijkje komt nemen. Die ziet misschien niet onmiddellijk dat het citaat al eens eerder is geplaatst waar hij/zij naar toe kan springen en wél reactie’s bij staan.

    Jouw systeem werkt wat mij betreft prima zo, niks mis mee. Maar je zou inderdaad kunnen overwegen om alle data er bij te zetten bij een citaat als dat al meerdere keren is geplaatst door je. Iets waar ik nog helemaal niet aan gedacht heb.

   2. Haike, ik ben nu van plan in het vervolg in de link naar het eerder geplaatste citaat de reacties meteen na het klikken op de link te tonen. Het was tot nu toe zo dat als de lezers op de link klikken wel bij het eerder geplaatste citaat terecht komen, maar voor de reacties moeten ze dan nog apart op reacties klikken. Dat kan dus in het vervolg in één keer. Tevens zet ik bij de link meteen tussen haakjes het aantal van de reacties erbij.

   3. Haike, ik zie nu dat het niet kan zoals ik van plan was. Want dan krijgen de lezers eerst de reacties te zien en voor het citaat moeten ze dan nog omhoog scrollen. Dan laat ik het maar zo. Het aantal van de reacties plaats ik nog wel tussen haakjes naast de link.

   4. Haike

    Aha..

    Nou gewoon roeien met de riemen die je hebt Ridzerd, als ik deze reactie eerder had gelezen had de vorige net geposte reactie van mij er niet neergezet, die mag je van mij ook wel weghalen, want hij is niet meer relevant.

  1. Zeker interessant, John. Maar eerlijk gezegd heb ik niet veel zin om naast Steiner nog filosofie te lezen. Ik heb dan ook veel bewondering dat jij zo veel aanpakt. Literatuur lees ik ook veel minder dan het wel geweest is. Ik lees nu meestal alleen voor het slapen in bed nog wat literatuur, maar dan meestal bundels met columns, die ik als e-boek van de bibliotheek kan krijgen.

   1. Dat kan ik goed begrijpen, Ridzerd. Heb een wijde belangstelling. Voor mij is het kruisbestuiving. Bovendien zie ik antroposofie graag geactualiseerd en verder doorontwikkeld. Jensen beoefent kundalini yoga. Mij werd jaren geleden een keer bij een presentatie die ik gaf over lucifer bij AViN Rotterdam de vraag gesteld wat ik weet over kundalini. Dan voel ik een mijn plicht om dat verder uit te zoeken en uit te wisselen. Heb het boek Kundalini – Geistige Wahrnehmungskraft und höheres Lebenselement (Steiner Verlag, Dornach, 2017) besteld. Zal het morgen afhalen bij de Haagse Boekerij. Het is dit jaar ook in het Engels verschenen: Kundalini: Spiritual Perception and the Higher Element of Life (Googlebooks; inzichtbaar; Rudolf Steiner Press, 2019). Heb een LinkedIn connectie met Jensen. In een boek dat ik schrijf zal een hoofdstuk aan dat item zijn gewijd.

    Als je vertalingen uit GA 104 aangeleverd wil krijgen, is dat mogelijk. Heb de Nederlandse vertalingen in huis en delen eruit kan ik wel digitaliseren voor je.

   2. John Wervenbos

    Laat het me maar weten wat je aangeleverd wil zien als je daar interesse in hebt, Ridzerd.

   3. Oké, John, bedankt. Ik ga eerst nog GA104 in het Duits proberen, maar mocht het te onbegrijpelijk voor mij worden, dan zou ik je het in het Nederlands vragen.

  2. Haike

   Vanmiddag stond plots de Nederlands filosoof Jos Kessels bij ons in de winkel, we hebben redelijk veel tweedehands filosofie in de winkel staan. Hij moest vroeger niks van antroposofie hebben, maar is daar wel sterk in veranderd…. 🙃

   1. Oh, ik wist helemaal niet dat je een winkel hebt of erin werkt, Haike. Misschien heb je het wel eens geschreven maar het is mij dan ontgaan. Welke winkel is dat?

   2. Haike

    Nee, nee, nee,……

    Das niet mijn winkel, maar ik werk er wel. Mijn baas en ook vriend is hem zo’n 22 jaar geleden begonnen en ik hang daar nu zo’n 7 jaar rond. Vorig jaar om deze tijd was daar bijna een definitief ende aan gekomen door dat Trombose geintje bij mij. Maar omdat hij daar op het laatste moment ingreep kan ik dit nog typen.
    Hij dus niet alleen mijn baas maar ook mijn levensredder…
    Fenix is de naam van de winkel.. https://www.fenixbooks.com

   1. Nou doorleefd zou ik het niet noemen, John. Ik heb die vertaling een paar dagen geleden gemaakt. Als ik het geweten had had ik je denk ik wel gevraagd. Ik denk zelf dat mijn vertalingen wel duidelijk zijn, maar er zullen wel veel germanismen inzitten enzovoort, maar dat maakt niet zoveel uit in mijn ogen.

   2. Haike

    Misschien helpen die Germanismen wel mee om het citaat beter te snappen…want uiteindelijk gaat het toch daarom…

   3. Ik zal het met belangstelling lezen, Ridzerd. Ik ken de worstelingen die zich bij vertaalwerk voordoen; inclusief daarmee verbonden kennis-worstelingen als het om teksten van Steiner gaat.

  1. Haike

   Ja dat mag ook wel eens geschreven worden. Winkel en zijn privé zijn bij mij om de hoek, en een goeie buur is beter dan een verre vriend zeggen ze…. Nou dat bleek wel..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s