Natuurwetenschap/Antisociale impulsen  

Doordringt men zich in de ziel met dit monisme (er zijn verschillende soorten monisme volgens Wikipedia, maar hier wordt bedoeld de levensbeschouwing die alles terugbrengt tot de materie en het bestaan van geest apart van de materie ontkent; in feite dus hetzelfde als materialisme), doordringt men zich überhaupt met de geest van de nieuwere natuurwetenschap in zijn ziel, dan wordt men als mens de mensen vreemd. Dan ontwikkelen zich in de mensen antisociale impulsen. De sympathieën van mens tot mens verbleken, de antipathieën nemen meer en meer toe. 

Daarom moest ik het hier vaak uitspreken: Mag de natuurwetenschap op het terrein van de natuur nog zo grote triomfen vieren – de menselijke natuur, het menselijke wezen ruïneert ze, want ze verwekt de antisociale driften, ze brengt afgronden teweeg tussen mens en mens, wat blijkt doordat tegenwoordig slechts in de geringste mate de mens de mensen kan begrijpen, de mens zich in de mensen werkelijk kan verdiepen (Duits: versenken).

Wat moet in de plaats van het zojuist geschetste komen? In zijn plaats moet de zielenontwikkeling komen, die haar weg gaat door de opname van wat u, wellicht met zwakke krachten, beschreven vindt in het boek ‘de weg tot inzicht in hogere werelden’. Dat is tegelijk een opvoedingsboek voor de mensheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 29 juni 1919 (bladzijde 244-245)

Eerder geplaatst op 12 maart 2015

5 gedachtes over “Natuurwetenschap/Antisociale impulsen  

  1. In 1919 bracht Steiner herhaaldelijk naar voren dat er diep in de menselijke ziel een onbewuste drang bestaat naar (1) antroposofie (geesteswetenschap), (2) vrijheid van denken en (3) werkelijk socialisme. Aan de oppervlakte van het bewustzijn van mensen roeren en heersen echter tegendelen en tegenbeelden daarvan als een algemeen menselijk gegeven in het huidige cultuurtijdperk van de bewustzijnsziel. Toegespitst op en aanschouwelijk gemaakt aan lotgevallen en ontwikkelingstendensen van het proletariaat en de burgerij werd dat door Steiner exact en transparant aan de orde gesteld in de eerder door mij genoemde vierde voordracht (Dornach, 1 maart 1919) uit de voordrachtenreeks Die soziale Frage als Bewusstseinsfrage (GA 189; bladzijde 76 t/m 94). Een belangrijk sociologisch tractaat. Naar mijn weten nog niet vertaald naar het Nederlands.

    1. En als je zulke perspectieven en inzichten die Steiner bij dit soort voordrachten bood naar ware waarde schat, kunnen ze zelfs behulpzaam zijn voor het begrijpen en doorgronden van sociale perikelen die zich honderd jaar later voordoen, zoals EU en brexit kwesties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s