Socialisme

Zeker, men streeft socialisme na, maar vanuit louter antisociale drijfveren en instincten. Dat moet men niet misverstaan, dat we eigenlijk vandaag de dag om de reden socialisme nastreven, dat de mensen zo antisociaal in hun zielenontwikkeling en hun zielenhouding zijn geworden. Zou het sociale voelen vanzelfsprekender zijn, dan zouden niet zo veel socialistische programma’s hoeven te bestaan; die zijn in zekere zin alleen door de reactie op het antisociale voelen en beleven van de mensen opgeroepen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der innere Aspekt des sozialen Rätsels – Berlijn, 12 september 1919 (bladzijde 105)

Eerder geplaatst op 7 maart 2015

6 gedachtes over “Socialisme

 1. Steiner repte soms ook over geestelijk socialisme, waarmee hij doelde op bijvoorbeeld de inzet van welgeleerden voor hun omgeving, uit erkentelijkheid voor het feit, dat zij konden en mochten leren, zo ver konden komen, dankzij die omgeving, dankzij andere mensen (in directe of indirecte zin). Iets terugdoen; een broederschapsbeginsel.

  1. Key

   Voor verdiepingsstof en een zuivere behandeling van het onderwerp in kwestie – niet speculatief, niet sensatiezuchtig en wel (geestes)wetenschappelijk verantwoord – is de volgende lezing van Rudolf Steiner aanbevelenswaardig:

   Vierde voordracht (Dornach, 1 maart 1919) uit de voordrachtenreeks Die soziale Frage als Bewusstseinsfrage (GA 189; bladzijde 76 t/m 94).

   Krijg niet de indruk dat deze belangwekkende voordracht als eens is vertaald naar het Nederlands. Heb hem (en de hele cyclus) pakweg 20 jaar geleden gelezen en bestudeerd. Vis hem uit m’n boekenkast en zie al de onderstrepingen. Voeg hem aan mijn to do list: vertaalwerk.

 2. henri

  Vandaag de dag heeft het socialisme werkelijk zijn ware betekenis /doel verloren .
  Doordat de mensheid de drempel is gepasseerd gaat men ,vooral degenen die zich niet het geestelijke kunnen invoelen zich in allerlei rebelse activiteiten uitiwassen inlaten die ook meestal met veel agressie gepaard gaan .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s