Sociale beunhazerij  

Het komt erop aan dat men niet alleen maar slimme, knappe gedachten vindt, maar dat men de juiste gedachten vindt, dat men vindt wat in de werkelijkheid daadwerkelijk toegepast kan worden, gebruikt kan worden. En op een gezond denken, een denken dat werkelijk kan doordringen in de realiteit, komt het aan, juist in de geesteswetenschap. U kunt namelijk de meest gecompliceerde ideeën hebben met betrekking tot het uiterlijke fysieke gebeuren, dan kunt u hoogstens bij de elementaire dingen van de zuivere wiskunde en techniek aantonen, als iemand een fout heeft gemaakt: Als iemand een spoorbrug verkeerd bouwt, stort misschien bij de derde trein, die erover rijdt, de brug in. 

Maar niet aantonen kunt u bijvoorbeeld, laten we zeggen vanuit de medische wetenschap, wanneer zo en zoveel mensen gezond worden en zo en zoveel mensen sterven, welk aandeel de medische wetenschap daarin gehad heeft. Daar ligt de zaak niet zo duidelijk. En met betrekking tot het sociale organisme ligt de zaak pas helemaal onduidelijk. Daar kunnen de beunhazerij en kwakzalversmethoden zich op de meest verwarde wijze verspreiden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 21 april 1919 (bladzijde 30)

Eerder geplaatst op 6 maart 2015

2 gedachtes over “Sociale beunhazerij  

  1. Bernard

    Weer laat Steiner een overduidelijk inzicht in de toekomst zien!! En dàt 100 jaar geleden, waar totaal niémand nog kon voorzien hoe wij nú door misbruik van sociale media om de tuin geleid kunnen worden!!
    Dit laat toch zien, dat zijn inzichten zeer de moeite waard zijn om je in te verdiepen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s