Op de feiten komt het aan

Het meeste van wat er tegenwoordig wordt gesproken, stemt niet overeen met de geconstateerde feiten, maar wordt vanuit allerlei meningen, allerlei hartstochten gesproken. Nu is het echter zo dat alles wat we aan de uiterlijke, zintuiglijke omstandigheden bijdragen, en dat niet overeenkomt met de zuivere, pure feiten – als we deze in ideeën weergeven -, in ons het vermogen tot hoger inzicht vernietigt. […] Het meest elementaire voor het stijgen in hogere werelden is dit: dat men zich eerst de pure zin voor feiten in de zintuiglijke wereld eigenmaakt.

2200776

Bron: Rudolf Steiner – GA 220 – Lebendiges Naturerkennen Intellektueller Sündenfall und spirituelle Sündenerhebung– Dornach, 20 januari 1923 (bladzijde 128-129)

Eerder geplaatst op 26 februari 2015

5 gedachtes over “Op de feiten komt het aan

 1. Haike

  Zo! Die heb ik mooi 2x gemist…. Goed dat-ie nog een keer langs komt.

  Maar

  Volgens mij heb ik ooit hier ook op de site een citaat onder ogen gehad waarin Steiner vertelt dat het belangrijkste is dat je weet hebt van een Geestelijke wereld. Of dat die bestaat, en/of aanwezig is, net zo als de planeet Aarde een realiteit is. En dat dat de belangrijkste voorwaarde is om daarin verder te komen als je bent overgegaan. Zelfs als die informatie niet klopt, of maar gedeeltelijk, geeft dat niet, dat wordt dan tzt. daar dan wel bijgesteld. Dan ervaar ik bovenstaande wel als een tegenstelling.

  1. Je bedoelt de volgende twee citaten waarschijnlijk, Haike.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2019/09/02/het-is-de-inspanning-die-telt-1-van-2/

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2019/09/03/het-is-de-inspanning-die-telt-2-slot-3/

   Het lijkt inderdaad wat tegenstrijdig, maar stel dat iemand zich niet veel aan de feiten in de zintuiglijke wereld houdt, maar wel spirituele gedachten opneemt, dan is dat altijd nog beter dan helemaal geen spirituele gedachten op te nemen. Waarbij Steiner echter niet zegt dat dit dan perfect zou zijn, maar het volgende: ‘Veronderstel dus, deze ideeën zouden foutief zijn, en een aantal mensen zou ze hebben aanvaard. In een dergelijk geval zou het altijd nog beter zijn dat de mensen deze onjuiste ideeën zouden hebben aanvaard dan dat ze helemaal geen voorstellingen over de bovenzinnelijke wereld zouden hebben opgenomen.’

   1. Haike

    Yes! Dat is hem Ridzerd.

    En wat ik dus kwijt was, is dat het dus om de inspanning gaat die je verricht. Dan train je dus je waarnemingsvermogen en kan je ook later de zin en de onzin van elkaar onderscheiden, en kunnen zaken in de Geestelijke wereld door je zelf gecorrigeerd worden.

    Ridzerd jij hebt in de loop der jaren hier vaak geschreven dat je een hoop vergeet, het zij zo. Maar zoeken kan je wel, dat is een talent wat ik veel minder in mijn vingers heb dan jij, want het zijn exact de citaten die ik bedoelde. Ik zou bij god niet zo snel weten hoe die te vinden. En ook ik vergeet dus wel eens wat want ik was kwijt dat het om de verrichte inspanning ging. Dank voor je steun Ridzerd, en dat meen ik uit de grond van mijn hart. ❣️❣️❣️😇

 2. Dank je, Haike. Ik herinnerde me wel meteen welk citaat je bedoelde, maar de titel wist ik niet meer. Maar ik herinnerde me wel een paar woorden uit het citaat. In de zoekfunctie rechtsboven heb ik ingevuld ‘altijd nog beter’ en zodoende kwam ik bij enkele citaten terecht waar deze over inspanning dus ook tussen stond. Dus bij het zoeken van een citaat kun je het beste 1 of enkele woorden die je je wel herinnert intypen. Dan kom je er meestal wel terecht.

  1. Haike

   Ok.

   Maar meestal onthoud ik meer de strekking van het citaat, dan de individuele woorden waarin/mee het geschreven is.. Maar misschien valt dat wel te oefenen met wederom het woord inspanning 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s