Het bewust zijn van de wereld om ons heen hangt af van welke capaciteiten en organen we hebben om ze waar te nemen. Als we andere organen zouden hebben, dan zou de wereld voor ons totaal anders zijn. Als de mens bijvoorbeeld geen ogen zou hebben om het licht te zien, maar een orgaan waardoor hij bijvoorbeeld de elektriciteit zou kunnen waarnemen, dan zou hij deze ruimte niet als helder en licht waarnemen, maar hij zou in de draden die in de kamer zijn de elektriciteit zien stromen; dan zou hij het overal zien trillen, flitsen en stromen. Wat we onze wereld noemen, is dus afhankelijk van onze zintuigen.
Evenzo is de astrale wereld niets anders dan een som van verschijnselen die de mens om hem heen ervaart wanneer hij gescheiden is van zijn fysieke lichaam en etherlichaam, en hij de krachten in hem kan gebruiken om waar te nemen van wat hij anders niet kan zien. Dat is ook het geval wanneer hij het fysieke lichaam en het etherische lichaam heeft afgelegd (bij de dood). De waarnemingsorganen voor de astrale wereld zijn de organen van het astrale lichaam, analoog aan de zintuigen voor het fysieke lichaam.
Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 19 juni 1907 (bladzijde 48)
Men kan zich dan wel zinnebeeldig deze wereld voorstellen ,
R Steiner zegt daarover “ Ik moet mij voorstellen ,dat de ruimte om mij heen en in mijzelf door het bovenzinnelijke licht vervuld is, alsof er een lichtzee in verschillende kleuren glanst en dat die lichtzee op zijn beurt doorstroomt wordt door de warmtegolven en dat een van deze golven door mijn hart gaat . Over deze voorstellingen moet men mediteren en erbij bedenken , dat het licht de goddelijke wijsheid en de warmte de goddelijke liefde is “
Henri,
Uit welke voordracht kan ik deze meditatie vinden>
Dank voor antwoord.
Cisca
Cisca,
Het staat niet in een voordr , wel bij bel oefeningen voor s morgens en s avonds uit de reeks “ Raadgevingen voor een esoterische scholing “ ga 245 , “ maar zo goed als onvindbaar naar ik dacht , althans in het nederlands .
Er staat ongeveer het volgende:
Er is de spreuk voor s morgens
Lichtstralende Gestaltes
Glanzenden Golvenzee van de Geest
Zojuist heeft mijn ziel u verlaten
Waar zij ,in het Goddelijke , verbleef
Waar haar wezen rust vond.
In het Rijk van t aards -bestaan
Treed bewust mijn ik
Bedoeling is de eerst leeggemaakte ziel laten volstromen met rust , en dit rustgevoel kort door hele lichaam laten stromen en dan de bovenstaande regels zo levendig mogelijk voor te stellen
Bij regel 1 & 2 : een lichtzee ,waarin zich voortdurend gestaltes vormen
Bij regel 3,4 en 5 : hoe mijn ziel , bij het ontwaken , uit die lichtzee opduikt .
Bij laatste 2 regels : hoe de ziel dan in het fysieke en etherlichaam intrekt
S avonds moet men ( in bed) voor het slapen gaan bedenken welke indrukken men de hele dag door , uit de buitenwereld ontvangen heeft , en welke voorstellingen men daarover gemaakt heeft .” In de nacht zal ik deze indrukken niet hebben , omdat ik dan in de geestelijke wereld ben “
Hier geldt de omgekeerde spreuk met de meditatie die ik hogerop in het eerste citaat aanhaalde , deze voorstellingen in alle zielerust 3 a min volhouden en daarja de spreuk in de ziel vasthouden :
Bewust treedt mijn ik
Uit t Rijk van t aards bestaan
Om te rusten in het Wezen van de Wereld
Het streve in het Goddelijke .
Verwerf , ziel , dit Rijk;
De glanzende Golvenzee van de Geest
Van Licht-stralende Gestaltes .
Dan in achteruitgaande beelden 9 (=retrograde ) de dingen , die men die dag beleefd heeft , voor de geest halen – en gaan slapen .
Henri,
Hartelijk dank voor je zorgvuldige uiteenzetting.
Ik probeer GA 245 te achterhalen.
Met vr gr
Cisca
Een elementair antroposofisch (geesteswetenschappelijk) kennistheoretisch uitgangspunt. Goed om dat regelmatig, in uiteenlopende contexten, onderstreept te zien. GA 100 is een bijzondere voordrachtenreeks. Bestuderen zeker waard. De 4e voordracht in kwestie, waaruit het bovenstaande steinercitaat is gelicht, bevat een deelonderwerp dat mijn bijzondere aandacht trekt: de astrale wereld als symboliserende droomwereld. Past goed bij een schrijfproject waarmee ik bezig ben. Zal de voordracht in zijn geheel nauwgezet doornemen.
By the way, heb de indruk dat je de laatste tijd meer dan één keer per week een nieuw steinercitaat plaatst, Ritchie. Is dat zo?
Ja, dat klopt John. Ik was jaren geleden van plan een keer per week een nieuw citaat te plaatsen en voor de rest alleen eerder geplaatste citaten. Maar daar ben ik al snel vanaf gestapt. Er zijn ook wel weken dat ik geen geschikte citaten kan vinden, maar soms vind ik wel meerdere per week.
Mooi. Hoop dat je dat nog lang, bij leven en welzijn en met goede zin, mag blijven doen. Dank.
😀👍