Ontwerp Slachthuis  

Ingenieur Englert, de directeur van de Bazeler bouwvereniging, hielp Steiner bij de uitvoering van het eerste Goetheanum. Hij vertelt over een gesprek met Steiner: ‘Ik zei hem dat de heren van de bouwvereniging, die tegen de antroposofie zijn, mij tegelijkertijd, om mij te ergeren, de leiding van de bouw van een stedelijk slachthuis wilden opdragen, wat ik vanzelfsprekend afwees.’ Maar Rudolf Steiner had geantwoord: ‘Zolang er vlees gegeten wordt, moeten er ook slachthuizen gebouwd worden, en het is toch een interessante opgave, een slachthuis werkelijk praktisch te bouwen.’

Bron: Sie Mensch von einem Menschen! Rudolf Steiner in Anekdoten door Wolfgang G. Vögele (bladzijde 134)

Eerder geplaatst op 19 januari 2015

Advertentie

6 gedachtes over “Ontwerp Slachthuis  

 1. Anoniem

  Hij doorziet en overziet! Een onmisbaar MENS.

  Ook al denkt men zich te kunnen laten voorstaan op het feit iemand te zijn die geen vlees eet, wel maakt men gebruik van de producten van dieren die, zoals we allemaal weten, vaak onder omstandigheden worden gehouden die we allemaal kennen.
  Ik denk hierbij aan zuivelproducten, eieren etc. etc., leren schoenen oa.
  En……na deze gave aan ons belanden deze dieren uiteindelijk in het slachthuis.
  Wie eens een kweekvijver met vis heeft gezien zal ook over deze consumptie gaan twijfelen.
  Daarom vind ik ’t opmerkelijk en hoopvol dat het veganisme zijn intrede doet want hieruit volgt dat het denken verfijnder gaat werken, het bewustzijn ruimer wordt.
  Alle ontwikkelingen lijken langzaam te gaan maar wat eenmaal uit de baarmoeder van het geweten is geboren kan niet meer worden teruggeduwd.
  Ik ben geen (nog niet) veganist, maar mijn bewustzijn tav dit onderdeel van mijn voeding is gewekt. En tegelijkertijd strekt zo’n ingreep in je denken zich uit over andere gebieden!
  Er is werk aan de winkel!

 2. Anoniem

  ….”waar ik de informatie vandaan haal” is heel eenvoudig te beantwoorden.
  Zie het citaat van Ridzerd van 20 aug jl.
  Dus geen gemakkelijke verwijzing naar geschreven woorden of een manipulerend artikel.
  Hierbij nog opgemerkt: ieder mens gaat zijn individuele weg, met de daarbij behorende ingrediënten. Dus verschillend voor een ieder.
  Er is veel waar te nemen en te verzorgen,

  Cisca (vergeten naam te plaatsen)

  1. Haike

   Dat volg ik ff niet… Je reageert op een citaat op 19-08, daar stel ik een vraag over, en dan zeg je op 21-08 dat je de informatie vind bij 20-08..

   Kun jij tijdreizen of zo… 🙃

 3. Anoniem

  Er hoeft helemaal niet in de tijd te worden gereisd……..integendeel, het was er, het is er en het zal er altijd zijn, namelijk in jezelf.
  Ik bedoel dus met de verwijzing: “wanneer de zintuigen van de ziel worden geopend / zich beginnen te openen etc.etc.” verfijnt het denken, een verfijning die zich uitstrekt over je hele leven.
  Het vegetarisme/veganisme stond dit keer model voor dit proces, ontelbare onderwerpen zouden hiervoor in aanmerking kunnen komen.
  Ten overvloede voor jou een verduidelijking: ik sta volledig achter Steiner’s vaak geuite woorden: men kan zich niet de hemel in eten.
  Mocht je nog niet (enigszins) begrijpen wat ik bedoel dan zij dit zo.
  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s