In een stad (Kassel?) hield Rudolf Steiner enkele voordrachten, waarvan er een ’s morgens was. De tweede voordracht zou in de middag volgen. Zo kwam de vraag op of men zonder te lang oponthoud een middagmaaltijd zou kunnen gebruiken, en men stelde voor een in de buurt liggend klein restaurant te bezoeken, waar heel goed gekookt werd. Ongeveer twintig deelnemers gingen er op de gegeven tijd naar toe.
Een vooruitbestelling was niet gedaan, en zo kwamen twintig of meer personen met Rudolf Steiner samen onverwachts in het naar verhouding kleine restaurant. Ze vonden weliswaar een plaats, maar er was maar één kelner. En nu ontstond het probleem.
In Steiners tegenwoordigheid waren velen van mening, dat men zijn positieve gezindheid of overtuiging moest bewijzen door een vegetarische maaltijd. Maar zoals dat voor het jaar 1914 gebruikelijk was, waren in dit op ‘vaste klanten’ ingestelde lokaal alleen vleesgerechten.
Men stelle zich de situatie duidelijk voor: ‘Heeft u geen macaroni of spaghetti? Geen groentegerecht? Geen slaschotel? Ja, niet eens aardappelpannenkoeken met bosbessen? Of spinazie met gebakken aardappelen? Of een visgerecht? Een kwarkgerecht? Of..?
Na korte tijd rezen de haren de kelner ten berge en het zweet stond op zijn voorhoofd. Van louter zenuwen was hij nauwelijks nog in staat zijn beleefdheid te bewaren. Zo kwam hij ook bij Rudolf Steiner en vroeg hem naar zijn wensen. Deze keek hem vriendelijk en rustig aan en zei: ‘Brengt u mij de dagschotel, alstublieft.’ En dat was Duitse biefstuk!
Toen het eten afgelopen was en de gasten het lokaal verlieten, hoorde een van de laatsten de diepe verzuchting van de kelner tot de waard: ‘De enige verstandige tussen al die idiote vegetariërs was die slanke, donkere heer in die lange jas!’
Bron: Sie Mensch von einem Menschen! Rudolf Steiner in Anekdoten door Wolfgang G. Vögele (bladzijde 76-77)
Eerder geplaatst op 16 januari 2015
Dit is ook Antroposofie, het de mensen niet moeilijk maken.
Heerlijke anekdote, ontroert me
Das helemaal waar Hedvig, maar misschien kan je ook zeggen dat het destijds de vegetariër moeilijk werd gemaakt 100 jaar later is i.i.g. in Nederland ook in de HORECA het wel een geaccepteerd verschijnsel. Nou nog in de verzorgingstehuizen etc.
Dat denk ik ook, Haike. Ik neem aan dat men toentertijd nergens in een restaurant een vegetarische maaltijd kon bestellen. Of men zou er voor moeten kiezen een gerecht te kiezen en dan het vlees erbij weg te laten of niet op te eten. Ik heb zo’n idee dat Steiner gewoonlijk meestal at wat de pot schaft, maar dan het vlees niet nam. Zie bijvoorbeeld daarover dit citaat:
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2018/04/29/brief-steiner-aan-walther-kohler/
Jullie hebben gelijk.
Maar ik bedoelde hoe respectvol Steiner de kelner bejegende. Rustig, liefdevol.
Dat is me niet ontgaan… 😊
Hihihi
Jazeker, Hedvig. Respectvol en begripvol. Hij hield er rekening mee dat het voor dat restaurant helemaal niet te doen zou zijn als iedereen wat anders dan het menu van de dag zou bestellen.
Meer mensen zouden zijn voorbeeld mogen volgen Ridzerd.
👍