Astrologie (2-slot)

Het zijn de werkzame krachten van de sterrenwereld, die de mens brengen tot de aardse belichaming. Wanneer men met helderziend bewustzijn een mens aanschouwt, kan men aan zijn organisme waarnemen hoe dit feitelijk een resultaat is van de samenwerking van kosmische krachten. Dit kan aanschouwelijk gemaakt worden in een beeld dat weliswaar hypothetisch is, doch dat volkomen in overeenstemming is met helderziende waarnemingen. Zou men de stoffelijke hersenen van een mens uit de schedel halen, zodat te zien zou zijn hoe bepaalde delen op bepaalde plaatsen zitten en vertakkingen uitzenden, en zou men hen dan helderziend onderzoeken, dan zou men ontdekken dat de hersenen bij ieder mens anders zijn. Geen twee mensen hebben dezelfde hersenen. Stelt u zich voor, dat men van die hersenen de volledige structuur zou kunnen fotograferen, zodat men een soort halve bol verkrijgen zou waaraan alle bijzonderheden zichtbaar waren, dan zou dit bij ieder mens een ander beeld geven. En als men iemands hersenen zou fotograferen, op het ogenblik van zijn geboorte en tegelijkertijd een foto van de hemelruimte zou nemen, die zich precies boven zijn geboorteplaats bevindt, dan zou dat laatste beeld nauwkeurig hetzelfde weergeven als het beeld van de menselijke hersenen. Zoals in de hersenen bepaalde gedeelten gerangschikt zijn, zo zijn ook de sterren in het hemelbeeld gerangschikt. De mens heeft een beeld in zich van de hemelruimte en wel ieder een ander beeld, al naar gelang hij hier of daar, op dit of dat tijdstip geboren is. Dat wijst erop, dat de mens vanuit het heelal geboren is.

 Bron: Rudolf Steiner – GA 15 – Die geistige Führung des Menschen und der Menschheit – Kopenhagen, 8 juni 1911 (bladzijde 72-73)

Nederlandse vertaling De geestelijke leiding van mens en mensheid door Fr. Hardan–van Omme en P. Henny-van Suchtelen (bladzijde 69-70)

Eerder geplaatst op 23 december 2014

Advertentie

6 gedachtes over “Astrologie (2-slot)

 1. Bernard

  Ik weet niet wat Steiner bedoelt met: “Geen twee mensen hebben dezelfde hersenen. Stelt u zich voor, dat men van die hersenen de volledige structuur zou kunnen fotograferen, zodat men een soort halve bol verkrijgen zou waaraan alle bijzonderheden zichtbaar waren, dan zou dit bij ieder mens een ander beeld geven.”
  Er is toch een bepaalde fysiologische topografie van de hersenen? Natuurlijk zijn we allemaal een beetje anders, maar in principe is het beeld hetzelfde en gaat het zich uiteraard in de loop van je leven ontwikkelen, daardoor wordt het per persoon verschillend en kun je met bepaalde therapieën en oefeningen bepaalde hersengebieden verder ontwikkelen.
  En als je op exact hetzelfde tijdstip als iemand anders geboren wordt, zou je precies dezelfde hersenen hebben? Die zich dan uiteraard onafhankelijk van elkaar verder ontwikkelen.

  1. Goede onderzoeksvragen. Het prototype is gelijk. Maar de krachtwerkingen op de hersenen lopen in actuele en potentiële zin, niet alleen na (actueel) en tijdens (actueel en potentieel) maar ook reeds voor de geboorte (potentieel) uiteen. Dit indachtig nog andere onderzoeksbevindingen van Steiner. De tweede vraag: diverse mensen zijn op hetzelfde moment geboren, maar de ruimtelijke positie van de geborenen, de plaats op aarde, verschilt meestal (tweelingen / meerlingen min of meer uitgezonderd, maar dan, miniem, verschilt de tijdsfactor weer) en dat is bij astrologie en fysiologie eveneens van belang.

  2. Haike

   Bernard?

   Als ik het goed begrepen heb, heb jij gevaren, of misschien doe je dat nog steeds. Stel dat aan boord van je schip al je nautische instrumenten uitvallen, kompas doet het niet meer enz. Maar de nacht is helder dan kan je dus op een sterrenbeeld of een bepaalde ster binnen dat sterrenbeeld gaan varen omdat je dan weet dat je in de juiste richting vaart. Maar dat kun je ook maar een paar uur doen, daarna kies je een ander ster, omdat je anders teveel naar het noorden of het westen of wat dan ook, vaart als je eerste te lang blijft volgen.

   Er vanuit gaande dat dat ene jongetje 3 sec eerder geboren wordt dan zijn buurmeisje een straat verderop in hetzelfde dorp, dan is de hoek met het hemellichaam hoe minuscuul klein dan ook toch een andere, en in drie sec verschuiven de hemellichamen toch weer iets verder. Plus dat het verschillende geslacht ook meespeelt.

   Van vrouwen wordt gezegd dat ze kunnen multi-tasken veel dingen te gelijk kunnen doen, en mannen niet. Die doen alles achter elkaar. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen dat net zo goed doen. Wel is het zo dat vrouwen veel meer verbindingen hebben tussen linker en rechter hersenhelft, daardoor lijkt het alsof ze kunnen multi-tasken maar in feite doen ze ook alles achter elkaar alleen sneller dan mannen.

   Ik kan me voorstellen dat dat soort hele kleine veschillen/verschuivingen aan het sterrenfirmament toch grote verschillen kan geven in het menselijk brein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s