Eén ding is hetzelfde voor alle werelden: het logisch denken

Wie de astrale of geestelijke wereld betreedt, weet hoe totaal verschillend deze werelden zijn van wat hij hier met ogen te zien, met oren te horen gewend is. Maar één ding is hetzelfde voor alle drie werelden, voor de fysieke, astrale, geestelijke of devachanische wereld en dat is het logisch denken. Omdat het logisch denken in alle drie werelden hetzelfde is, daarom kan het hier in deze fysieke wereld al geleerd worden, zodat we daardoor een vast steunpunt in de andere werelden zullen hebben. Leert men echter zo denken dat de gedachten op een dwaalspoor raken, zodat men fantasiebeelden niet van werkelijkheid kan onderscheiden, als men zich aan zulke fantasieën al in de fysieke wereld overgeeft, dan is men niet geschikt om te stijgen in de hogere werelden. Bedenk maar eens wat een mens, die niet aan strenge en onverbiddelijke logica is gewend, voor een onzin over de hogere werelden kan vertellen.

 Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 14 maart 1907 (bladzijde 185-186)

Eerder geplaatst op 16 december 2014 

2 gedachtes over “Eén ding is hetzelfde voor alle werelden: het logisch denken

  1. Ook in mythen wordt de overgang van oude (atvavistische) vormen van helderziendheid naar een ontwikkeling van logisch denken en helder zelfbewustzijn met de verstands- en gemoedsziel en de bewustzijnsziel, waarbij een staat van (een nieuwe vorm van) helderziendheid aanvankelijk ontbreekt maar wel ontwikkelt kan worden, scherp gemarkeerd. Bijvoorbeeld aan de hand van kwellingen die gorgonen mensen kunnen bezorgen en het drama van Perseus en Medusa met Pegagus en Chrysaor. Voor meer daarover zie mijn gedicht Gorgonen en de literatuuropgave daaronder in mijn blog Perseus en Medusa (Cahier, 13 juli 2019).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s