Handschrift in de toekomst

Tegenwoordig leert de mens nog schrijven. In een niet al te verre toekomst zal men zich alleen nog herinneren dat de mensen in vroegere eeuwen hebben geschreven. Er zal een soort mechanische stenografie zijn, die daarbij op de machine geschreven zal worden. […] Handschriften zal men opgraven zoals wij de monumenten van de Egyptenaren. […] Ons handschrift zal voor de toekomst zoiets zijn als voor ons de hiërogliefen van de Egyptenaren, iets waar men verbaasd naar zal kijken.

 Bron: Rudolf Steiner –  GA 152 – Vorstufen zum Mysterium von Golgatha – Kopenhagen, 14 oktober 1913 (bladzijde 84-85)

 Eerder geplaatst op 12 december 2014

Advertentie

10 gedachtes over “Handschrift in de toekomst

 1. Opmerkelijk die toekomstbeelden van Steiner welke deels in de 21e eeuw al manifest worden. Zelf doe ik heel veel met computers, zeker ook als het om dagboeken en agenda’s gaat. Maar oud vertrouwd papier met pen en potlood keer ik daarbij niet de rug toe. Voor mij is het een combinatie. Dus echt deze eeuw. De eerste helft van deze eeuw…

  1. Bernard

   Hij schrijft dit 106 jaar geleden! Er waren toen uitsluitend mechanische schrijfmachines die lang niet iedereen had. En iedereen schreef met de hand. Computers waren niet eens denkbaar! Hieruit blijkt wel dat Steiner werkelijk een gevoel voor de verre toekomst had en zaken kon waarnemen die nog niemand bedenken kon. Heel bijzonder!

 2. Anoniem

  Ik denk ook aan cell phones waarbij we direct kunnen inspreken en vaak een soort van shorthand en emoticons gebruiken.
  Opmerkelijk is ook zijn uitspraak over vrouwen in de toekomst die geen kind meer kunnen baren. Dit is nu al aan de gang (zelfs in jullie land Nederland).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s